България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Диана Русинова: Шофьорът на колата, в която се е возил Петков, е карал с над 100 км/ч

"Ако беше карал със съобразена скорост, нямаше да има жертва", твърди пътният експерт

17.05.2024 | 10:09 Редактор: Деси Николова

Военната прокуратура в Сливен разследва катастрофата с кола на НСО край Аксаково. При удара на колата с друг автомобил загина един мъж. Една жена е в тежко състояние. В колата на НСО е пътувал Кирил Петков, който не е пострадал. Днес продължават следствените действия на място. 

"Първоначалните изводи и твърдения, които бяха изнесени в медиите, ме притесняват, тъй като аз и екипът ми имаме доста опит и сме посетили доста ПТП-та. Твърдението за отнемане на предимство е най-вероятната причина за настъпването на пътния инцидент, но на първо място аз искам да обърна внимание на видимостта в тази крива, тъй като това кръстовище се намира в крива. На второ място, съдейки по щетите, които са настъпили, автомобилът на НСО едва ли се е движил с 50-60 километра в час, както са ограниченията в зоната на такива кръстовища. По всяка вероятност този автомобил се е движел с много над 100 километра в час", заяви Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики в студиото на "България сутрин".

По нейни думи пътната обстановка не е била от толкова голямо значение, колкото скоростта, с която е карал автомобилът на НСО.

 

"Много съм озадачена от това, защо така институциите започват да изкарват версии, в които вината едва ли не ще бъде прехвърлена само върху починалия водач. Това е най-удобният вариант, но се замислете - такъв тежък удар дали е възможно да се случи с 50-60 километра в час, каквото би следвало да е ограничението и би следвало един обучен водач на НСО в зоната на кръстовище в крива да използва такава скорост", каза Русинова за Bulgaria ON AIR.

Тя бе категорична, че в случай, че колата на НСО е карал със съобразената скорост, по всяка вероятност е нямало да има жертва и подчерта, че шофьорът на колата на НСО е трябвало да намали скоростта, имайки предвид факта, че навлиза в населено място.

Гледайте целия разговор във видеото.

Снимка: БГНЕС


2
0 rate up comment rate down comment 0
ЦВЕТАНКА ГАТЕВА
преди 1 месец
ЗАЩО СЕ КРИЕ ,ЧЕ АВТОМОБИЛЪТ НА НСО НЯМА НИТО ГРАЖДАНСКА ОТГОВОРНОСТ НИТО ТЕХНИЧЕСКИ ПРЕГЛЕД Сигнализирай за неуместен коментар
1
7 rate up comment rate down comment 1
Последователен
преди 1 месец
Тази наглост на гелосания пуяк - Про100 Киро , да се вози за моя сметка и да гази до смърт българите , като преди това ги е окрал директно бъркайки им в джоба, бърка в очите на всеки един от нас , но няма реакция . А този търтей трябва да бъде гонен стояги и камъни докато влезе в затвора ! Сигнализирай за неуместен коментар