Атанас Тасев: Европа предлага газови проекти, но не пита на каква цена

Капацитетът на газохранилището в Чирен може да се увеличи до 1 млрд. куб. метра газ, коментира експертът

10.02.2015 | 11:25 Редактор: Мариета Иванова
Атанас Тасев: Европа предлага газови проекти, но не пита на каква цена

Има известен елемент на лукавство от страна на Европа, която постоянно обяснява, че трябва да има 2- 3 източника на доставка на газ, но никой не пита каква ще бъде цената, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On Air енергийният експерт Атанас Тасев. В тази връзка той даде за пример нереализирания проект за газова връзка между Комитини- Стара Загора, чийто пазарен тест е показал, че е в пъти под проектния. - „И се пита кой ще прави нещо, което не може да се реализира,“ коментира Тасев.

Той посочи още, че „ЕС има потенциал да използва регазификационни терминали за 200 млрд. километра газ, а едва 40 млрд. влизат. Защо? Защото втечненият газ е доста скъпичък, така че в момента се предлагат проекти, без да задават въпрос на каква цена,“ коментира Тасев.

Енергийният експерт коментира и дискусиите от изминалата среща за газовите доставки в Централна и Източна Европа в София.

„Газовият хъб предполага да се използва цялата транзитна мощност, която съществува в България, плюс   националната газопреносна система като допълнително депо за газ и регулатор на газовите доставки. Проектният капацитет на националния газопреносен пръстен е 8 млрд. и 18 млрд. е транзита, което при годишна консумация от 2.6 млрд., го прави в голяма степен неизползван. И при прекратяване на доставките от Русия това е по някакъв начин вариант да се включваме“, коментира Тасев.

Той подчерта, че проектът за газовия хъб е неизпълним без наличие на газово хранилище.

„Хъбът не е просто кръстовище, където да се разпределят газовите потоци, но се включва и в спот пазра. Тогава наистина можем да говорим за либерализация. Тогава наистина можем да говорим за либерализация и за спот цени“, коментира Тасев. Той подчерта, че настоящият капацитет на хранилището в Чирен от 400- 500 млн., може да бъде увеличено до 1 млрд.куб. метра газ.

Вижте цялото интервю от видео файла.