В битката на века Усик срази Фюри и е абсолютен световен шампион по бокс (СНИМКИ)

Победата над британеца е с поделено съдийско решение

19.05.2024 | 07:37 Редактор: Елеонора Танева

В зрелищен мач в Рияд Олександър Усик стана абсолютният световен шампион по бокс в тежка категория при професионалистите след победа над британеца Тайсън Фюри с поделено съдийско решение от 115:112, 113:114 и 114:113.

Така Усик стана първият боксьор, който обединява поясите на Световния боксов съвет (WBC), Световната боксова асоциация (WBA), Международната боксова федерация (IBF) и Световната боксова организация (WBO) от британеца Ленъкс Люис, който бе безспорен световен шампион между ноември 1999 и април 2000 година.

След победата си над Фюри Олександър Усик има 22 победи в 22 мача на професионалния ринг, 14 от тях с нокаут. За Фюри това бе първа загуба след 34 успеха (24 с нокаут) и едно равенство в първите му 35 срещи.

37-годишният Усик стигна до успеха, след като се представи по-добре във втората половина на мача и най-вече в деветия рунд, когато прати Фюри в нокдаун. В първите шест рунда на мача британецът бе този, който имаше предимство, но не успя да го задържи и съдиите отсъдиха в полза на украинеца. 

Финалните два рунда на мача преминаха при изравнено надмощие, като нито един от двамата боксьори не успя да наложи явно предимство. Затова голяма роля имаше и умората от тежките първи десет рунда, което остави решението за това кой е победителят в срещата изцяло в ръцете на съдиите.

"Благодаря много на моя екип, на моето семейство и на моята страна. Слава на Украйна! Това е велик момент, велик ден. Нямам думи за случилото се", каза единствено Усик след мача.

"Искам да благодаря на Господ за този фантастичен мач. Вярвам, че спечелих този мач. Олександър е отличен боксьор, той спечели няколко рунда, но смятам, че аз спечелих повече. Ще се видим отново през октомври, когато е реваншът", пък бе отговорът на Фюри.

Вижте повече във видеото.

Снимки: БГНЕС