Христо Казанджиев: След 2019 Турция и Гърция може да подсигурят нуждите от газ на Балканите

Енергийната политика на Турция е много разумна и дългосрочно ориентирана, коментира експертът

17.03.2015 | 20:38 Редактор: Мариета Иванова
Христо Казанджиев: След 2019 Турция и Гърция може да подсигурят нуждите от газ на Балканите

В един определен момент може да се окаже, че Турция и Гърция може да осигурят надеждност за целия Балкански регион по отношение на доставките на газ. Това стана ясно от думите на енергийния експерт Христо Казанджиев в предаването Денят On Air с водещ Веселин Дремджиев. Казанджиев допълни, че през 2018 е планирано да започнат първите доставки за Турция по Трансанадолския газопровод (ТАНАП), чиято първа копка беше направена днес.

Първите доставки за Европа са заложени за 2019. В този смисъл към средата на 2019 се предполага да има план за доставка към Гърция и България и оттам към Централна и Западна Европа, коментира Казанджиев.

По предварителни прогнози доставките на газ от кипърското находище „Афродита” се очаква да започнат към 2022, стана ясно от думите на кореспондента в Кипър Бранислава Бобанац.

Въпреки че, според Казанджиев 2022 е прекалено оптимистичен срок, възможностите за експлоатация на находището е положителна новина за България, наред с тази за поставеното начало на ТАНАП. Той посочи още, че ТАНАП  е по-жизнеспособен проект в сравнение с „Турски поток”, защото има повече търговски или  свободен газ за продажба. Казанджиев уточни, че проектът за ТАНАП планира доставки от Азербайджан на 16 млрд. кубически метра газ- от тях 6 млрд. за Турция и 10 млрд. за Европа. – „Предстои да стане ясен и маршрутът за разпределяне на този газ в Европа”, коментира Казанджиев, допълвайки, че маршрутът през България за Централна и Западна Европа е икономически по-изгоден в сравнение с този през Италия. По думите му показателно за обмислянето откъде да продължат доставките за Европа е и скорошното посещение на президента на Азербайджан Илхам Алиев в България, което  давало надежда за страната ни.

По думите на Казанджиев идеята за „Турски поток” е да доставя не толкова газ за Турция, колкото до границата на страната с Гърция, където да има хъб за разпределяне на количествата. Турски медии обаче посочват, че към момента проектът се забавя, коментира експертът. Той подчерта, че Турция работи по енергийната си диверсификация и в този смисъл политиката на страната е много разумна и дългосрочно ориентирана.