Газопроводът ТАНАП - стратегически и за България

Изходите на тръбопровода ще минават през границите на България и Гърция.

15.09.2012 | 18:44
Газопроводът ТАНАП - стратегически и за България

Трансанадолският газопровод (ТАНАП), за който през юни бе подписано споразумение между Турция и Азербайджан, ще влиза на турска територия в района на граничния пункт Тюркгьозю на границата с Грузия, а изходите за Европа ще бъдат на границите с България и Гърция. Това обяви председателят на Дружеството за проучване на нови енергийни технологии в Анкара Мухсин Йозтюрк.

Според него проектът ще има важно значение не само за Турция, но и за съседните й страни – особено България и Гърция, през които ще минава трасето за Европа. По газопровода ще се доставя газ за Турция, а оттам и за Стария континент от находището Шахдениз 2 в Азербайджан, обясни Йозтюрк.

Очакванията на експертите са осъществяването на стратегическия проект да укрепи връзките на Турция със съседните държави, а също и да засили нейното значение на енергиен терминал в региона. ТАНАП ще спомогне също за преодоляване на недостига на газ в критични периоди, смята турският специалист. Очаква се газопроводът да осигури значителна трудова заетост, което ще бъде от полза за местните икономики

Според Мухсин Йозтюрк голямото предимство на този проект е, че с по-малко средства ще се осигурява повече газ за потребителите от находището Шахдениз 2 и това ще спомогне за намаляване на цената на газа – в Турция и съседите й.

Споразумението за изграждане газопровода ТАНАП бе подписано преди около 3 месеца в Истанбул от турския премиер Реджеп Ердоган и от азербайджанския президент Илхам Алиев. След като бъде завършен през 2020, тръбопроводът ще пренася 16 милиарда кубически метра газ годишно от Азербайджан през Грузия до Турция. От тях 6 милиадра кубически метра се предвижда да остават в Турция, а останалите количества ще се пренасят от турско-българската граница през Румъния, Унгария до Австрия.