"Син флаг" и тръби в морето - туристи не вярват, че плажовете са толкова чисти

Само 7% от общо 300 български плажа отговарят на критериите за категоризацията

19.05.2024 | 14:17 Редактор: Елеонора Танева

Тази година 23 плажа, сред които и едно яхтено пристанище, ще бъдат със "Син флаг". 

С респект към околната среда и с грижа за посетителите само 7% от общо 300 български плажа отговарят на критериите за чиста морска вода, безопасност, екологичност и удобства за почиващите. 

Разположен в спокоен залив и покрит с фин златист пясък, плаж Слънчев ден се намира само на 10 км от Варна. 

"Много е хубаво. Спокойно, слънчево, идваме често дори през зимата. В Италия сме виждали "Син флаг", но и тук е добре. В известен смисъл са ни конкурентни плажовете", сподели турист.

"Това е моят любим плаж. Не знам дали е най-чистият плаж в България, но за мен това е един от най- хубавите плажове около Варна. Живея тук вече 6 години и е предпочитано място за мен", добави жена, която се радва на българското Черноморие. 

Други пък не споделят това мнение. 

"С тези хотели, тръби и аз видях и се чудя откъде е този флаг, не бих дошла тук на плаж", коментира жена.

Катогероията "Сини флаг" в България е въведен през 1995 година и присъден на плажа на курорта Слънчев. По-голямата част от плажовете със "Син флаг" този сезон са по Южното Черноморие. В света за тази година отличените плажове са над 5000 в 51 държави. С най-много плажове на които се вее син флаг са Испания и Гърция.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: Bulgaria ON AIR


1
0 rate up comment rate down comment 0
Щото по гръцките ост
преди 3 седмици
пречиствателни станции, и както няма вода я черпят от цистерни заровени в земята пълнени с водоноски, а в Малта направо ни казаха, тръби надълбоко и на далече в морето и се къпеш с пречистена морска вода.Българите са единствения народбезметрно глупав да си плюе земята, водата и всичко което господ е дал в изобилие. Сигнализирай за неуместен коментар