България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Вдигат цените на чадърите и шезлонгите, очакват ни и по-високи сметки по плажните заведения

"Никъде по света няма медицински пунктове, медици и реаниматори по плажовете", каза Николай Димитров

06.02.2024 | 08:02 Редактор: Искра Ангелова

Лятната почивка тази година може да ни излезе по-скъпа. Подготвят нови по-високи цени на чадърите и шезлонгите. Причината е в промяната на таксите на концесионерите. Има и изпратени искания към МС.

"Предстои да входираме някои предложения до Министерството на туризма, но искам да обясня, че всяка годините наемите и концесионните такси се индексират с инфлационните индекси. За миналата година те бяха 15,3, а за тази година на базата от миналата година с натрупване - още 9,5%. Това е съвкупност и от други увеличения - минималната работна заплата, вдигна се минималният осигурителен праг", каза заместник-председателят на Асоциацията на концесионерите на морски плажове Николай Димитров за "България сутрин".

По думите му повишението на цените на шезлонга и чадъра ще зависи от самия собственик на плажа.

"Не на всеки плаж може да бъде сторено това. Другата възможност, с която ние може да компенсираме тези всичките увеличения, е да вдигнем наемите на разположените по плажната ивица заведения. Миналата година с много компромиси и много оптимизиране на разходите ние задържахме едно ниво. Всяка година инфлационните индекси, заради които ни се повишават таксите, се натрупват", допълни Димитров в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че ако цената на наема на дадено заведение бъде вдигната, то и ресторантът ще е с по-високи цени след това.

"Ръстът на заплатите също е фактор, който не бива да се забравя. Така че плажовете ще си останат достъпни за хората, винаги ще има недоволни, каквото и да направим. Всеки един плаж има таван на цените, заложен по договор. Ние не може да го нарушаваме. На моя плаж таванът за платените услуги е 10 лв. чадър и 10 лв. шезлонг, миналата година ги давах 8 лв. чадър, а 7 лв. - шезлонг", каза още Димитров.

Събеседникът добави, че тази година има предложение от Министерството на здравеопазването, което иска плажове да наемат допълнително медицински лица.

"Никъде в цял свят няма медицински пунктове, медици и реаниматори по плажовете", категоричен е заместник-председателят на Асоциацията на концесионерите на морски плажове.

Според него в България има най-голямо струпване на спасители: "Никъде в света няма толкова като брой спасители по плажове. В Испания на ивица, която е 1 км, има шестима спасители. За същата дължина в България ти трябва да имаш 15 спасителя".

Гледайте целия разговор във видеото.

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 0
123
преди 2 месеца
Отдавна ме загубихте като клиент! И1000 лева да стане цената, родното море е затворена страница! Сигнализирай за неуместен коментар