Разчистват караваните и кемперите от плажовете, мъж влачи лодка с трактор по дюните

Глобата за нерегламентирано поставяне на каравани е от 1000 до 3000 лева

16.04.2024 | 13:36 Редактор: Елеонора Танева

Преди старта на летния сезон институциите започнаха да разчистват незаконно поставените каравани по Южното Черноморие. Един от проблемите за този вид нарушения е, че няма приет регламент за дивото къмпингуване.

Докато институциите обобщаваха резултатите от проверките, само в рамките на 20 минути бяха констатирани още нарушения. Къмпингуващи се опитаха да избягат, преди да им връчат предписанието за премахването на караваната, а трактор с лодка премина по плажа. 

"С трактора ще я пусна във водата, няма откъде да мина другаде! Тук минават непрекъснато и коли и каравани, всичко минава оттук", оправда се нарушителят.

"Той се опита да вкара лодка във водата, абсолютно неправомерно, минавайки през морския плаж. Същият ще бъде призован в РУ, където ще му бъде съставен акт", заяви началник на РУ-Созопол гл. инспектор Николай Ангелов.

От петък, когато започнаха проверките за дивото къмпингуване, са констатирани 80 нарушения. Връчени са разпореждания караваните да бъдат премахнати в рамките на 24 часа. Ако не бъдат отстранени, се съставя акт за административно нарушение, като глобата е от 1000 до 3000 лева.

"Има паркирани каравани и кемпери върху плажна ивица, върху дюни, върху държавен горски фонд и земеделски земи без необходимите за това документи. Три сондажа за вода, единият от които е върху плажна ивица, тоест беззаконието води и до друго беззаконието, което вече води до опасност за човешкия живот", алармира областният управите на Бургас Пламен Янев.

Проверките няма да бъдат кампанийни и ще продължат през целия летен сезон.

Вижте повече в репортажа.

Ще слеете ли майските празници и ще си вземете ли кратка ваканция?

Ще ги слея, има много празнични дни.
51%
Няма да ги слея, защото работата не ми позволява това.
28%
Няма значение, че ще редуваме почивни и работни дни.
21%
Общо 676 гласа