"Медиана": ГЕРБ води убедително пред "Възраждане", ДПС изпреварва ПП-ДБ

1/4 от традиционно гласуващите избиратели още не са решили кого ще подкрепят

19.05.2024 | 10:52 Редактор: Елеонора Танева

Към момента ГЕРБ е на първа позиция с 27,5% подкрепа, на сериозна дистанция пред всички останали. Втори вече са "Възраждане" (15,7%). Очевидно ерозията в доверието към ПП-ДБ продължава и те вече са на четвърта позиция (13,7%) след ДПС (14,2%), чийто електорат изглежда силно мобилизиран. Сигурни за присъствието си в следващия парламент могат да бъдат и БСП, и ИТН. Това показва изследване на агенция "Медиана", проведено в периода – 12-18 май 2024 г. с 978 човека (18+ години) чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е реализирано със собствени средства.

Още три формации запазват сериозни шансове за влизане в парламента – „Синя България”, „Левицата” и „Солидарна България”. Очевидно е търсенето на алтернатива на традиционните партии както в ляво („Левицата” и „Солидарна България”), така и в дясно („Синя България”).

Изследването регистрира, че близо една четвърт от традиционно гласуващите избиратели все още не са решили окончателно за кого ще гласуват. Това са около 600 хиляди гласоподаватели, които може коренно да променят картината.

На тези избори можем да очакваме отново ниска изборна активност, като пред урните ще застанат между 2.5 – 2.7 млн. избиратели, уточняват от "Медиана". Европейските избори се оценяват като много важни едва от 35% от избирателите, а парламентарните от едва 52%.

Графика: "Медиана"


2
0 rate up comment rate down comment 0
Тошо
преди 1 месец
ПП-ДБ съвсем ще изчезнат Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 1 месец
Явно на българина му се ходи на война............ Сигнализирай за неуместен коментар