Делян Добрев: До 5 години България няма да е зависима от доставките на руски газ

Най-важно е да разработваме собствените си находища, коментира председателят на енергийната комисия в НС

10.12.2014 | 22:27 Редактор: Мариета Иванова
Делян Добрев: До 5 години България няма да е зависима от доставките на руски газ

През следващите 5 години България няма да е зависима на 90% от доставките на руски газ, коментира в предаването Денят On Air  с водещ Веселин Дремджиев бившият енергиен министър и настоящ председател на Енергийната комисия в парламента Делян Добрев.

Той допълни, че в близко бъдеще страната ни „ще има възможност да доставя газ, както по тръбите от север от Русия, така и да получава газ от Каспийския регион през газопроводите ТАНАП и ТАП, а също и LNG през идеята за газова връзка с Израел”.

Добрев подчерта, че ще имаме достатъчно алтернативи за внос. По- думите му е по-важно в рамките на следващите години да разработим собствените  си находища. Той посочи, че има официално съобщение от OMV, която извършва проучване на находището „Хан Аспарух” в Черно море, че потенциалните залежи са по-големи, отколкото тези в Румъния – „а там са открити 84 млрд. кубика”. – „При консумация от 3 млрд. кубика, означава, че ние ще успеем да си осигурим обезпечение на нуждите на страната за 30 години напред,” заяви Добрев.

Той коментира и изказването на вицепремиера Томислав Дончев за обсъдения на срещата на енергийните министри в Брюксел на 9 декември въпрос за превръщането на газовите връзки в приоритет. Добрев посочи, че имаме частично финансиране за интерконектора с Румъния и за Гърция. – „Добре е да имаме 100% финансиране за връзката Гърция, така както е заложено изграждането със Сърбия в ОП „Иновации и конкурентоспособност” и ще бъде финансирано на 100%”, заяви още Добрев.

Той коментира и обсъдената на заседанието на Министерски съвет идея Варна да се превърне в газов хъб на Европа.

Припомняме, че от публикуваната на сайта на МС стенограма стана ясно, че в разговор с министрите си премиерът Бойко Борисов предлага Европейската комисия да финансира чрез инвестиционния план Юнкер хранилище за втечнен газ във Варна, което впоследствие да доставя синьото гориво към Европа.

Още по темата

Според министър-председателя предложението за хранилището е в унисон със стратегията за общ Енергиен съюз в Общността. Предвижда се газовият хъб да обедини българския добив от природен газ от хранилищата „Галата“, „Силистар“ „Терес“ и „Хан Аспарух“, интерконекторите с Гърция, Турция и Сърбия, както и руския газ от тръбата „Южен поток” до българската граница. След това Брюксел чрез Енергийния съюз ще разпределя синьото гориво между държавите- членки, посочва Борисов.

Премиерът е разпоредил заместниците му Томислав Дончев и Румяна Бъчварова да изпратят писма с детайли за газовия хъб- съответно до еврокомисаря по енергетика Марош Шефчович и до председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

Предвижда се също министрите на икономиката, енергетиката и външните работи по най-бърз начин да се свържат с руските си колеги. Новата идея на премиера Борисов се подкрепа единодушно от министрите в кабинета, става ясно от стенограмата.

Делян Добрев коментира в предаването Денят On Air, че предстои идеята да бъде обмислена и доразработена.

Сред идеите му за развитие на икономиката той препоръча да се обърне внимание на капиталовия пазар. По думите му българската икономика страда от това, че основният източник за финансиране са кредитите. Според него БФБ трябва да бъде продадена на една от някоя голяма борса- немската, австрийската или друга. Той предложи още да бъдат направени първични публични предлагания на компании с потенциал за целта, като процесът според него може да бъде финансиран изцяло по ОП „Конкурентоспособност”.