Гръцките корабособственици инвестират в танкери за втечнен природен газ

Изграждането на „Верикален газов коридор” е част от обща политика за енергийна сигурност на ЕС

10.12.2014 | 21:30 Редактор: Мариета Иванова
Гръцките корабособственици инвестират в танкери за втечнен природен газ

В последните три години е налице тенденция собствениците на кораби в Гърция да инвестират в купуването на танкери за пренос на втечнен природен газ газ, което е показателно раздвижването на газовия пазар в посока – „втечнен газ”, заяви за предаването Денят On Air кореспондентът от Солун Катя Пеева. Тя коментира и информацията, че България, Гърция и Румъния са обсъдили на срещата на енергийните министри от 9 декември в Брюксел идеята за изграждането на „Вертикален газов коридор”. Пеева подчерта, че проектът е част програмата на Атина в рамките на европейската програма за енергиен пазар. Тя отбеляза още, че трасето в Гърция за този коридор ще минава през северната част на страната, откъдето е планирано да минава и това за Трансадреатическия газопровод, който ще осигурява доставки на природен газ от Азербайджан.

„Гърция има готовност с още един интересен проект, който очаква да получи зелена светлина и европейско финансиране, и той  е за изграждане на хранилище за втечнен газ до Александруполис”, коментира още Пеева и допълни, че източниците за снабдяване с газ на „Вертикалния газов коридор” са много.

Припомняме, че след срещата в Брюксел на 9 декември министърът на енергетиката Янис Манятис подчерта пред гръцките медии, че споразумението за изграждане на „Вертикален газов коридор” с България е част от „политиката за енергийна сигурност на европейските страни”.

„Изграждането на „Вертикален газов коридор” е добра идея, тъй като  източникът на доставките ще е Израел”, коментира в предаването Денят On Air председателят на енергийната комисия в парламента и бивш министър на енергетиката Делян Добрев.
Катя Пеева отбеляза, че целта на срещата в Брюксел според гръцкия министър на енергетиката е превръщането в приоритет на изграждането на газова връзка от Израел до Кипър.

„В Кипър синьото гориво ще бъде преработвано във втечнен газ и оттам много лесно през Крит или чрез танкери може да бъде транспортирано до пристанищата в Александруполис и Кавала”, посочи Пеева.

Още по темата

Друг важен акцент за диверсифициране на източниците на газ е изграждането на газова връзка между Кърджали и Маказа , коментира още Пеева.

Тя подчерта още, че с изграждането на Енергийния европейски съюз договарянето на цените ще е по-лесно и по-изгодно за страните-членки.  Пеева отбеляза още, че една от причините Гърция да остане в ЕС са предположенията за големи залежи на природен газ около о. Крит.

Друго предложение, което все още няма подкрепа от ЕК, но би било от голяма полза за Гърция и България е, ЕЦБ да осигури частични гаранции при енергийните договори на страни, които не могат да осигурят цялото плащане, заяви още Пеева.