Христо Казанджиев: България по-скоро печели от спирането на „Южен поток"

Според него целият проект би бил загуба на публични средства за страната ни

02.12.2014 | 08:27 Редактор: Мариета Иванова
Христо Казанджиев: България по-скоро печели от спирането на „Южен поток

енергийният експерт Христо Казанджиев. По думите му с решението се ограничават щетите за страната ни.

Казанджиев коментира и изказването на руския президент Владимир Путин, че страната ни не действа като суверенна държава по отношение на реализацията на проекта и би следвало да търси компенсация от ЕС за пропуснати ползи, които по думите му биха били не по-малко от 400 млн. евро годишно от транзитни такси. Експертът посочи, че несуверенните действия във връзка с „Южен поток“ важат по-скоро за руското лоби в България, отколкото за ЕС.

Според Казанджиев целият проект би бил загуба на публични средства за България. Той подчерта, че и до момента не е изчислено какви биха били приходите от „Южен поток“ за страната ни.

По думите на енергийния експерт не са верни и твърденията, че изграждането на газопровода ще бъдат намаление на цените за доставка на природен газ.

„Подобни тези бяха изказани и през 2006 години, когато под знака на приходите от „Южен поток“ цените на газа бяха увеличени и България плати около 1 млрд. повече, коментира Казанджиев и подчерта, че изказванията от този род са резултат от определена политика.

Според него е малко вероятно Русия да потърси компенсации за щети заради спирането не проекта. В подкрепа на изказването си той подчерта, че до момента няма никакви конкретни ангажименти, като опредени транзитни такси и т.н.
„Малко вероятно е Русия да търси компенсиране на щети, тъй като проектът е отказ от съобразяване с европейското законодателство“, коментира Казанджиев.

Той подчерта, че България трябва да насочи усилията си към диверсификация на енергийните източници и посочи за пример проекта за изграждане на терминал за втечнен газ на гръцкото крайбрежие.


 

 


3
0 rate up comment rate down comment 0
otoiml
преди 9 години
До: vasil.nichevПо принцип имате право,но по принцип.Защото България не е Австрия !!!Имаме си прекалено много *** на Русия и парите и, на които не им пука за националния интерес.Някои хора явно ичаха идея просто да си вземат рушветите,а след тях и потоп да стане ,другите чакаха печалби от строителството (един от тях "кой").Само никой не обясни колко наистина и кога ще спечели държавата оттам и народа Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
vasil.nichev
преди 9 години
BulgariaOn Air, постарайте се да станете една обективна, нормална телевизия (не че в България има такива). Престанете да каните едни и същи хора, които говорят едно и също. Гледайте и други телевизии в Европа. Днес например в Австрия водеща новина също е спирането на Южен поток (по всички печатни и електронни медии), но коментарът беше за огромните загуби на австрийските компании. Тук хората ги считат за част от държавата и от националната сигурност - за разлика от нас. Вие сте хората, които можете да промените тази нагласа. Иначе - не ставате за нищо! Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
vasil.nichev
преди 9 години
Знам какво ще кажат нашите "платени експерти" В момента съм на Международна конференция във Виена "International Conference on Occupational Radiation Protection" в МААЕ. Какво ми дадоха колегите да чета в австрийската преса - вестниk HEUTE: Putin drent Pipeline nach Europa Gas ab! Projekt "South Stream" (Endpunkt Osterreich) gestopt! OMV veriert Millionen!" Само от задържането на проекта директните загуби на OMW са 200 милиона Евро. Вярно, "те не са богати като българските политици и експерти" и какво ли разбират от "голямата международна политика", а и САЩ няма да ги похвалят. Сигнализирай за неуместен коментар