Христо Казанджиев: България игнорира възможнсти за диверсификация на доставките на природен газ

Правителствата от последните 12 години държат да бъде запазен руския монопол в доставките, смята експертът

22.09.2014 | 09:43 Редактор: Мариета Иванова
Христо Казанджиев: България игнорира възможнсти за диверсификация на доставките на природен газ

България игнорира всички възможни проекти за диверсификация на източниците на природен газ, коментира в предаването Денят On Air енергийният експерт Христо Казанджиев. Неговото мнение е, че през последните 12 години политиката на правителствата е да запази руския монопол при доставките.

По повод поставеното преди дни начало на изграждането на Южния газов коридор експертът коментира, че е напълно реалистично от 2020 година България да се снабдява с газ от Азербайджан. - „Булгаргаз има подписано рамково споразумение за доставка на 1 млрд. кубически метра газ по съществуващите тръби и след изграждането на  газопроводите TANAP, TAP”, допълни експертът.

Казанджиев подчерта, че един такъв проект за по-ранни доставки на газ от Азербайджан години наред не успява да намери реализация. Той поясни, че става дума за проекта за доставки на сгъстен природен газ от Азербайджан през Грузия до Черно море. – „За целта трябваше да  се преустрои находище „Галата” в газохранилище”, коментира Казанджиев и допълни, че проектът не намира реализация вече шест години, и че е бил блокиран от редица правителства досега.

Вижте цялото интервю от видео файла.