На какъв етап са проектите за газови връзки между България със съседните държави

До края на 2014 се очаква да приключи изграждането на връзката с Румъния, ако няма усложнения с геоложка структура на региона, посочват от МИЕ

20.09.2014 | 12:27 Редактор: Мариета Иванова
На какъв етап са проектите за газови връзки между България със съседните държави

Във връзка с опасенията за проблеми с доставките на газ от Русия през предстоящия отоплителен сезон репортерът на Bulgaria ON AIR Кремена Кръстева се обърна със запитване към Министерството на икономиката и енергетиката - на какъв етап от изпълнението се намират газовите връзки на България със съседните държави?

От получената информация става ясно, че най-скоро се очаква да бъде завършен проектът на газовата връзка с Румъния – до края на 2014, при условие, че няма усложнения във връзка със специфичната геоложка структура на региона.

„На територията на България, строително-монтажните работи по наземната част на газопровода и ГИС Русе са изпълнени. В момента се провеждат изпитания в експлоатационни условия, след което предстои обектът да бъде приет от Държавна приемателна комисия.

Очаква се до края на 2014 г. да приключи изграждането на газопровода, ако няма усложнения във връзка със специфичната геоложка структура на региона”, посочват от икономическото министерство.

По отношение на връзката със Сърбия от ресорното ведомство информират, че „междусистемната връзка София – Димитровград (Сърбия) – Ниш (Сърбия), се предвижда като реверсивна връзка, която свързва националните газопреносни мрежи на България и Сърбия. Очаква се газопроводът да осигури на първо време възможност за доставка на 1.8 млрд. куб. м/годишно. Очакваната стойност на инвестицията за българската част на трасето е 49 млн.евро, осигурени по Оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика“ 2007-2013”.

Финализирането на проекта по междусистемната газова връзка Гърция – България (IGB) се очаква в края на 2016 година, става ясно от съобщението на МИЕ. „Към настоящия момент се изготвя ПУП и работен проект, предстои получаване на строително разрешение.  В края на годината се очаква да се проведат търгове по Закона за обществени поръчки за избор на строител и доставчик”, отбелязват от ведомството.

Междусистемната връзка Турция-България (ITB) се предвижда да бъде изградена като развитие на съществуващата свързаност на системите на „Булгартрансгаз“ ЕАД и Боташ С.А. – Турция, чрез създаване на техническа възможност за осигуряване на условия за реверсивност, приложима в зависимост от пазарния интерес. Разглежданото към момента работно трасе на междусистемната връзка България – Турция на територията на България е от КС „Лозенец” до ГИС Малкочлар, с капацитет до 3 млрд. м3 /год., в което инвеститори да бъдат българският и турският газопреносен оператор – съответно „Булгартрансгаз” ЕАД и Боташ С.А.
На 28 март 2014 г. се подписа Меморандум за разбирателство за проекта за изграждане на междусистемна газова връзка България-Турция между ресорните министри.

Президентите на България и Азърбайджан подписаха в Баку на 19 септември съвместна декларация,в която се подчертава значението на Договора за продажба на природен газ между „Булгаргаз“ и СОКАР от септември 2013 г. за доставка на 1 млрд. куб. метра газ годишно от находището "Шах Дениз" в Азербайджан до България, която да започне от 2020 г.

"България ще задълбочи сътрудничеството си с Азербайджан в сферата на енергетиката. Страната е сред най-важните партньори на Европа за диверсификацията на доставките на природен газ"-заяви президентът Росен Плевнелиев на среща с Илхам Алиев.

Двудневната визита на българския държавен в Баку бе по повод официалната церемония за старта на строителството на Южния газов коридор.