Путин зачеркна "Южен поток", заради позицията на ЕС

Проектът спира заради България

01.12.2014 | 20:16 Редактор: Красимир Кирев
Путин зачеркна

Русия няма да продължи дейностите по строителството на газопровода "Южен поток", заради несъгласието на ЕС, съобщи руският президент Владимир Путин в турската столица Анкара:

„Ако Еврокомисията не желае този проект да стане факт, той няма да стане“, каза Путин.

Няма да има връщане към проекта за газопровод „Южен поток“, той е затворен, заяви и председателят на Газпром Алексей Милер.

„Това е – проектът е затворен“ – каза Милер в отговор на въпрос на журналисти дали ще има окончателно решение.

Още по темата

Газопроводът за 40 млрд долара на Газпром трябваше да премине по дъното на Черно море до Южна Европа и доставките по него трябваше да започнат от 2015.

Чрез "Южен поток" Европа трябваше да получава руски газ директно, заобикаляйки територията на Украйна.

"Отчитайки това, че досега не сме получили разрешение от България, считаме, че Русия при тези условия не може да продължи да реализира този проект", каза Путин на пресконференцията по въпросите за преговорите с Ердоган, съобщава РИА Новости.

Според руския президент РФ не може да започне строителство в морския участък, ако не получи разрешение от България.

"Не можем да започнем строителство в морето, докато нямаме разрешение от България да започнем да строим в морето, да се доближим до българския бряг и да се установим - това е просто нелепо", добави той.

 

Путин нарече позицията на ЕС спрямо "Южен поток" неконструктивна, затова енергийните ресурси на Русия ще бъдат преориентирани към региони, които имат интерес от тях:

"Ако ЕС не иска газа, той ще отиде на друго място", каза Путин.

Путин разкри, че Москва обмисля въпроса да построи газопровод до Турция, която иска допълнителни количества синьо гориво, заради растящите нужди на икономиката си.

Руският президент и президентът на Турция си обещаха партньорството в енергийния сектор между двете страни да се повиши до стратегическо ниво.

Първа стъпка в тази посока е намаляването на цената на руския природен газ за Турция с 6% от 2015.

Нов газопровод

Още по темата

Вместо „Южен поток“ ще бъде продължен "Син поток", другият газопровод, за който Турция и Русия се договориха в Анкара.

Голямата част от газа по него ще бъде изпращана на границата между Турция и Гърция, където ще бъде построен газов хъб.

„Днес бе подписан Меморандум за сътрудничество с „Botas“ за сторителството на морски газопровод през Черно море в посока към Турция с обем от 63 млрд м3 годишно“, каза Милер.

Преговорите по увеличаване на заявките по „Син поток“ се водят между Турция и Русия не от тази година.

Още през 2011 „Син поток“ получи сертификат за техническа възможност да увеличи пропускателната способност на подводната част на газопровода с 20%, до 3,2 м3.

През април компаниите продължиха преговорите за увеличаване на мощността от 16 на 19 млрд м3 на година. Министрите на енергетиката на Турция Танер Йълдъз тогава каза, че Турция ще преговаря с Русия по нов договор за купуване на газ за частния сектор, за да го купи на „разумна цена“.

Подписите под Меморандума са поставили председателят на Газпром Алексей Милер и генералният директор на Botas Мехмет Конук, съобщава РИА Новости.

 

Русия ще изпълнява всички газови договори с Европа

Още по темата

Министърът на руското Министерство на енергетиката увери, че Русия ще остане надежден доставчик на газ и ще изпълнява всичките си договори с европейските страни, съобщава РИА Новости.

„В момента ситуацията е такава, каквато е, договорите са в сила, междуправителствените споразумения също действат. Друго нещо е, че европейските страни в момента, в лицето на ЕК, не искат реализацията на „Южен поток“, каза Новак пред журналисти.


Русия и Турция провеждат Петия си съвет за сътрудничество на високо равнище, срещи, започнали през 2010 с цел насърчаване на икономическите, търговски и енергийни връзки между двете страни.

Преди последното заседание на съвета, външните министри на двете страни, Мевлут Чавушоглу и Сергей Лавров се срещнаха на работна закуска, за да разгледат подготовката на срещата и да обсъдят регионалните въпроси, особено Сирия и Украйна.

Министрите се договориха, че Лавров официално ще посети Турция през 2015 за обсъждане на участието на Владимир Путин в срещата на Г20 в Анталия догодина.


коментирай >
1
0 rate up comment rate down comment 0
miroslav.panayotov1
преди 9 години
Путин провежда Елцинова политика т.е. политика на разпада. Той е толкова клекнал,че загърбва държавите симпатизиращи Русия, влезли в ЕС и арабския свят.Путин се наведе пред Ердоган и колко е жално всичко Сигнализирай за неуместен коментар
Още от Свят
ТV Програма
Сега
Следва
гледай на живо Video пълна програма