Сюлейман Гьокче: До 10 години Турция ще е сред десетте най-големи икономики

Само през 2013 южната ни съседка е направила инвестиции за 33 млрд. долара, коментира посланикът на Турция в София

14.10.2014 | 21:20 Редактор: Мариета Иванова
Сюлейман Гьокче: До 10 години Турция ще е сред десетте най-големи икономики

До десет години Турция ще бъде една от десетте най-развити икономики в света, коментира в предаването Денят On Air с водещ Веселин Дремджиев турският посланик в София Сюлейман Гьокче. По думите му България би могла да се възползва от това. Гьокче посочи, че Турция има цели да създаде една зона на просперитет и стабилност, като това включва и съседните й страни. Той подчерта, че само през 2013  турските инвестиции в световен мащаб са  били 33 млрд. долара, като за съжаление не имало такива в България.

Турция провежда политика на отворени врати и  не се прави никакви разлики. Ние сме открити за всякакви сътрудничества,” коментира турският посланик. Той посочи, че търговският стокообмен между България и Турция е около 5 млрд. долара, а турските инвестиции у нас са около 2 млрд. долара. По думите му очакванията са икономиката на южната ни съседка в следващите десет години да нарасне до 1 трлн. долара.

Още по темата

Гьокче коментира още, че в момента Турция се нарежда на второ място в света- след Китай, по най-много инвестиции в инфраструктурни проекти. В тази

Още по темата

връзка той посочи, че към момента се работи по инфраструктурни проекти с общ бюджет от 200 млрд. долара, като за следващите 9 години има гласуван бюджет за сектора от 350 млрд. долара.

Турция би искала България да има стабилно правителство, защото имаме търговски отношения със страната, като съседна страна, и можем да имаме визия, само ако има стабилно управление. Страната трябва да е стабилна, да има просперитет”, заяви Гьокче в отговор на въпрос как оценява резултатите от последните избори.

Турският посланик в София коментира и позицията на Турция по отношение на коалиционната битка срещу Ислямска държава и бежанския проблем в страната.

Той посочи, че  преговорите между САЩ и Турция за използване на турските военни бази за удари срещу Ислямска държава продължават, като няма взето решение. Гьокче заяви и че боевете в пограничния град Кобане продължават и допълни, че ситуацията е доста сложна.   

„Населението на Кобане е 200 хиляди души, около 190 хиляди са в Турция и са под специален надзор. Имаме информация, че в Кобане няма жени и деца. Всички тези хора в рамките на една седмица пристигнаха в Турция”, заяви турският посланик.

Той посочи още, че в момента в южната ни съседка има около 2 милиона бежанци от различни религии. Около 1.6 млн. души са бежанци от Сирия. Останалите са дошли от Ирак, стана ясно от думите му. Гьокче подчерта, че за три години Турция е похарчила 4.5 млрд. долара справяне с бежанските проблеми. Получената международна помощ за страната била под 250 млн. долара.

„Мисля, че Турция се намира в най- сложната позиция. Турция харчи милиарди долари за хуманитарна помощ без  да получава международна помощ. От друга страна, войната до границата й продължава. Вътрешните размирици в Сирия са  съвсем различна тема”, коментира Гьокче. Той посочи още, че тези бойци, които се сражават в Кобане са в съюз с управляващите сили в Дамаск.- „От друга страна, бойците от Ислямска държава се сражават с т.нар. опозиционни сили в Сирия”, уточни турският посланик.

Той допълни още, досега Турция е върнала 1000 бойци с готовност да се сражават в редиците на Ислямска държава. Гьокче посочи, че е налице сътрудничество и обмен на информация в тази посока, както и че няма българи на страната на  Ислямска държава. В Турция обаче, имало информация, че след връщането на тези бойци в родните им страни, някои от тях били пуснати на свобода.

Турският посланик увери, че няма проблем около спазването на Споразумението за реадмисия (обратно приемане  на нелегални емигранти) между България и Турция и че южната ни съседка го подкрепя в името на стабилността.