Подписаха договора за доставка на тръбите на тръбопровода TANAP

14.10.2014 | 20:00
Подписаха договора за доставка на тръбите на тръбопровода TANAP

Шест турски компании спечелиха конкурса за доставка на стоманени тръби за дългия 1800 км тръбопровод TANAP, който ще пренася газ от находището Шах Дениз в Азербайджан до Европа през Турция.

Договорите бяха подписани на 14 октомври 2014 в присъствието на премиера на Турция Ахмет Давутоглу, министъра на енергетиката Танер Йълдъз, и министъра на енергетиката на Азербайджан Натиг Алиев, президента на SOCAR Ровнаг Абдулаев и представители на спечелилите компании.

„Турция и Азербайджан се допълват взаимно като парчета от пъзел. Около 80% от стоманените тръби на проекта TANAP ще бъдат доставени от турски компании. Този проект е не само енергиен, а и мирен проект“, каза премиерът на Турция Давутоглу на церемонията по подписването.

Според договорите около една трета от стоманените тръби ще бъдат доставени от консорциуми, включително Borusan-Mannesman-Noksel-Erciyas, 25% от Ümran-Emek и 25% от Tosçelik Profil. Останалите 20% ще бъдат осигурени от китайската Baosteel-Европа, базирана в Германия.

Още по темата

Проектът ще създаде 15 000 работни места.

Стратегическият за Турция проект ще реши въпроса с дефицита на страната на природен газ.

Турция има договори с Иран за доставка на 10 млрд м3 годишно, с Русия – за 20 млрд м3 и с Азербайджан – за 6,6 млрд м3.

Проектът Трансанадолски тръбопровод за природен газ /Trans Anatolia Natural Gas Pipeline (TANAP)/ предвижда преноса на газ от находището Шах Дениз 2 в Азербайджан (и други възможни съседни страни) през Турция до Европа. Меморандум за разбирателство бе подписан между правителствата на Турция и Азербайджан на 24 декември 2011 в Анкара.

Компаниите, участващи в консорциума включват държавната петролна компания на Азербайджан (SOCAR) и турската корпорация за петролопроводи (BOTAS) и/или турската петролна корпорация (TPAO). Проектът TANAP е планиран да започва от грузинско-турската граница и след това през турска територия да минава през Анкара, Бурса и Одрин.