Tekfen ще строи петролна платформа в Каспийско море

22.09.2014 | 16:42
Tekfen ще строи петролна платформа в Каспийско море

Турската строителна компания Tekfen спечели договор за 2 млрд долара за изграждане на две петролни платформи в Каспийско море, съобщи министърът на енергетиката на Турция, цитиран от Хюриет.

"Това е инвестиция от 2 млрд долара и ние се гордеем с нея", заяви Танер Йълдъз на среща с Търговската камара на Анкара, отбелязвайки, че проектът е бил възможен на Tekfen от правителството на Азърбайджан.

Турската компания може да строи петролни платформи и в Черно и Средиземно море, ако се справи с тази поръчка, е казал още министър Йълдъз.

Съобщението бе направено два дни след като министърът на енергетиката на Турция обяви петролопровода Южен Кавказ за "коридор на мира", свързващ Кавказ с Балканския полуостров по време на церемония в Баку на 20 септември.

Петролопроводът Южен Кавказ е първата фаза на Южния газов коридор, по който Азърбайджан ще доставя газ от своя сектор в Каспийско море до Турция и ще се свърже с Транс-анадолския газопровод /TANAP/ през Грузия до Европа.

Турция е вторият най-голям акционер след ВР в петролопровода Южен Кавказ с инвестиция от 5,2 млрд долара.

TANAP ще пренася газ от находището Шах Дениз-2 в Азърбайджан и вероятно други съседни страни, през Турция за Европа.

Tekfen е турски холдинг, базиран в Истанбул, с много дъщерни компании. Строи енергийни обекти, летища, петролни инсталации и пътища.

В България е строил новата електроцентрала в Гълъбово към ТЕЦ Марица-изток 1, в партньорство с Gama.