Работата по строежа на първата АЕЦ в Турция започва през март: Кириенко

01.12.2014 | 21:39
Работата по строежа на първата АЕЦ в Турция започва през март: Кириенко

Непосредствената работа на площадката по строителството на атомната централа в Турция, АЕЦ Акую, започва през март, съобщи на 1 декември генералният директор на "Росатом" Сергей Кириенко, цитиран от РИА Новости.

"Ръководейки се от това, към март ще започнем непосредствена работа на площадката. Вече се поръчва оборудване, подготвят се специалисти", съобщи той.

Турция и Русия подписаха на 1 декември редица документи, насърчаващи икономическия растеж, енергийните и търговски връзки, потвърждавайки ангажимента си да увеличат двустранната търговия до 100 млрд долара през 2020, съобщава Хюриет.

Още по темата

Президентите на двете страни парафираха редица споразумения в областта на банковото дело, индустрията, подготовката на кадри за ядрената енергетика, правосъдието и търговията.

Реджеп Тайип Ердоган каза, че са били проучвани детайлно темповете на строителство на първата ядрена централа в Турция с цел инвестицията от 20 млрд долара за ускоряване на проекта.


Турското Министерство на околната среда и градостроителството е одобрило отчета по въздуйствие на околната среда /ОВОС/ на проекта, който ще бъде реализиран от АО АККУЮ НУКЛЕАР, съобщава Росатом.

Ядрената електроцентрала Акую (Akkuyu NPP) ще бъде в провинция Мерсин, на брега на Средиземно море, близо до военната база Инджерлик и недалеч от сирийската граница и Кипър.

Договорът за това бе подписан между Русия и Турция на 12 май 2010, съобщава компанията.

Централата ще има четири реактора от по 1200 MW всеки. След завършване, ще може да произвежда 35 милиарда киловатчаса електроенергия годишно. Срокът й на експлоатация ще бъде 60г.