Борисов: Няма подписан дългосрочен транспортен договор за „Южен поток“

Българското правителство не е променяло позицията си по проекта, заяви премиерът в Народното събрание

08.12.2014 | 12:50 Редактор: Мариета Иванова
Борисов: Няма подписан дългосрочен транспортен договор за „Южен поток“

Българското правителство не е променяло позицията си по "Южен поток", заяви премиерът Бойко Борисов пред народните представители, предаде БТА.

„Ние подкрепяме неговата реализация, но само при спазване на европейските правила“, припомни той.

Миналия понеделник- 1 декември, президентът Путин обяви спирането на проекта и ние бяхме уведомени за това решение чрез медиите и до днес официална позиция на руската страна няма, отбеляза министър-председателят.

Той запозна депутатите с резултатите от анализа на събраните документи по проекта.

Много се изговори през последните дни какво е загубила страната ни, ако "Южен поток" не се  реализира или бъде променено неговото трасе. 

Експертите ни докладват, че не фигурира и не е подписан дългосрочен газов транспортен договор, към момента няма и завършен финансов модел по проекта, отбеляза премиерът.

„Руската компания "Газпром Експорт" е разработила и е предложила на БЕХ работен вариант на дългосрочен газотранспортен договор, който не е подписан“, посочи Борисов.

Той цитира мнението на експертите, че представеният проект не отговаря на изискванията на законодателството на ЕС, съдържа клаузи, явяващи се изключително неблагоприятни за БЕХ в качеството му на акционер в проектната компания-и конкретно- междинна вътрешна норма на възвращаемост от 4.25 процента при заложена вътрешна норма на възвращаемост от 8 процента съгласно протокол от 27 август 2012 г.,  тарифен профил с прекомерно ниска тарифа  през първите 15 години, когато БЕХ има нужда от постъпления, за да изплаща заема си към "Газпром".

Предложението на "Газпром Експорт" за проект на дългосрочен договор на практика предвижда конструкция, според която проектната компания ще генерира печалби само и единствено с цел и до момента на изплащане на инвестициите, като след това
печалбата, респективно дивидентът за БЕХ, ще бъде нулева, отбеляза премиерът.

Към момента няма и завършен окончателен финансов модел на проекта.

„Тези факти са  достатъчно красноречиви, за да спрем спекулациите по отношение на т.нар. печалби от проекта, които страната ни е загубила“, коментира Борисов.

Той припомни още, че след като има стартирана процедура на ЕК във връзка с избора на изпълнител по проекта, няма как българското правителство да предприеме каквито и да било действия за реализация на "Южен поток" на българска територия.

Със свое писмо ЕК предупреждава българските власти още на 14 август 2013 г. че би могло да има несъответствие между  споразумението между България  и Русия от 2008 г. за създаването на газопровод за транзит на природен газ и законодателството на ЕС. Изнесените данни дават ясен отговор на въпроса за печалбите на страната ни от Южен поток, отбеляза той.

„Аз продължавам да смятам, че "Южен поток" е хубаво да мине през България, но косвените приходи, които биха дошли от изграждането му  -  данъци, такси, от обороти, със сигурност ще са повече, отколкото приходите от самия транзит“, смята Борисов.

Той информира, че на 9 декември министрите Томислав Дончев и Теменужка Петкова ще бъдат в Брюксел за участие в срещата на енергийните министри от държавите, които участват по трасето на "Южен поток". - „Ще настояваме при спазване на европейските правила да се строи "Южен поток",  уточни Борисов.