Оланд и Валс ще положат усилия EDF да има най-добро присъствие в България

Пресконференция Оланд-Борисов в Париж, 14 април 2015

14.04.2015 | 22:52
Оланд и Валс ще положат усилия EDF да има най-добро присъствие в България

Френският президент Франсоа Оланд и българският министър-председател Бойко Борисов са обсъдили газовия хъб, присъствието на френски енергийни компании в България, Шенген и резервационните данни на пътниците, както и ситуацията в Украйна и последиците от санкциите на ЕС над Русия.

Това стана ясно от съвмествата пресконференция на Борисов и Оланд в Париж на 14 април 2015.

Бойко Борисов е във френската столица за откриването на изложбата на съкровищата на траките в Лувъра.

От изявлението на френския президент Франсоа Оланд сред срещата с Борисов стана ясно, че двамата са говорили най-вече за енергетика - за присъствието на EDF в България, ядрена енергия и инфраструктура.

Франсоа Оланд каза, че "с премиера Валс "ще положи усилия EDF да присъства в България". Той каза, че в момента "се водят разговори, за да имаме най-доброто присъствие в енергиен план".

Ето какво казаха двамата лидери след срещата си:

 

Франсоа Оланд, президент на Франция:

Удоволствие беше да се срещна с министър-председателя Борисов, когото познавам отдавна.

 Той ни уважи с посещението си в Париж по повод откриването на една много хубава изложба, която ще бъде показана в Лувъра, за древна Тракия.

Използвахме този повод, за да потвърдим добрите политическите отношения между България и Франция от миналото.

 

Бих казал, че в трудните моменти за България Франция винаги е била насреща. Дори премиерът Борисов беше така любезен да припомни закуската, на която нашият президент Франсоа Митеран покани български интелектуалци.

Имаме и културни отношения - в науката, университетите. Днешната ни среща ни позволи да продължим по-нататък в тези области.

 

Още по темата

Засегнахме и най--трудните въпроси като борбата с тероризма.

 

Благодарих на премиера Борисов за действията на неговото правителство за залавяне на някои лица, които използват България като транзитна страна към зони на конфликт.

 

Обединихме се за необходимостта от борба с радикализацията на интернет, както и с пътуванията на определен брой европейски граждани към регионите на конфликт.

 

Решихме и да се приемат бързо PNR-данните /резервационните данни на пътниците/ в Европейския парламент, за да имаме нови средства за намеса.

 

Говорихме и за Шенген.

 

Мисля, че както винаги намерихме добър баланс между това, което трябва да се направи от България, но същевременно ние сме запознати и с географското положение на България. Тя е много силно уязвима, с което може да използва Шенген по най-добрия начин.

 

Още по темата

Обсъдихме и ситуацията в Украйна.

България има справедливо отношение.

Тя подкрепя договора от Минск, който бе сключен с посредничество от моя страна и г-жа Меркел.

Смятаме, че най-добрият начин на решаване на украинския конфликт е да се спазва Минското споразумение от всички засегнати страни.

 

Искаме България да не бъде засегната от ситуацията в Украйна - какъвто е случаят в момента - както приемането на бежанци, така и нестабилността. Франция е готова да подкрепи България, за да намери най-добрите условия пред този к онфликт.

 

Ще намерим най-добрите средства, за да може да говори както с Русия, така и с Украйна и да се намерят най-добрите заключения за България.

 

Освен това говорихме с енергийната диверсификация.

Много важно е за България.

Искаме френските компании да бъдат напълно включени в този процес!

 

И също така с премиера Мануел Валс ще положим усилия EDF да присъства в България и знам, че се водят разговори, за да имаме най-доброто присъствие в енергиен план.

 

Говорихме и за икономическото развитие.

Утре /15 април/ ще има форум, който  ще събере редица важни фактори - в енергетиката, инфраструктурата и особено в областта на ядрената енергия можем да постигнем нови нива на сътрудничество.

Имам пълното доверие във възможностите на българската икономика да предложи на френските компании инвестиции и просперитет.

 

Благодаря още веднъж на Бойко Борисов, че дойде в Париж. Предвиждам скоро да дойда в България.

 

/Снимка: правителствен пресцентър - Бойко Борисов и Франсоа Оланд, Париж, 14 април 2015/

Бойко Борисов: министър-председател:

Искам да благодаря за приетата покана да гостува в България на президента Оланд, премиера Валс и неговите министри, които отделиха от времето си да разговаряме за най-важни теми за България.

Днес е един празник и в нашето културно-историческо приятелство.

Лувърът за пръв път отваря за българска изложба и то на траките. Над 2000 експоната.

България е държава, която лежи върхи тре ипохи. Хората трябва да я познават и виждат колкото може повече, защото нашата родина е богата история и култура и това е пътят към Европа, по-доброто ни опознаване.

Ще бъда по-конкретен - всичко, което каза президентът Оланд ние го подкрепяме - работим по него и сътрудничеството ни е много добро.

Франция винаги се е намесвала в тежки - или важни - за България моменти. Когато трябва да се даде репер за развитие.

Газовият хъб, възможността да се развие Южен поток до България, плюс интерконекторите до LNG терминалите, плюс това, което Total, Repsol и OMV добиват в Черно море, това, което на Галата Мелроуз добива като газ - би могло да се използва цялата газопреносна система на България.

С новите компресорни станции, със стратегическото място - да се изгради един подобен газов хъб.

Още по темата

Много съм щастлив, че президентът Оланд ме разбра. Над една карта половин час му чертах къде и какво може да се случи.. Мога да кажа, че намерихме необходимия мотор, който да ни помогне в осъществяването на тази идея.

Франция е държавата, която има изключително влияние в ЕС, в ЕК, в отношенията с Русия.

Не мога да не поздравя още веднъж, така, както го поздравих и на Европейския съвет - президента Оланд и канцлера Меркел, които си заложиха репутацията - своите държави, за да допринесат за Минското споразумение, което спаси до момента хиляди животи.

 

Надявам се, че и Русия ще се съобразява с него. Тези санкции, които толкова много тежат и на ЕС, и на България - във всяко едно отношение търпим загуби, самите руснаци - също, да се намери мирното решение, за да живеем живота, който всички искат - в мир и разбирателство.

Още веднъж, господи президент, чакаме в с нетърпение в България. Надявам се ще пратите като авангард премиера Валс да види, че всичко правим както трябва.

 

Чуйте записа, предоставен от правителствената пресслужба

 


коментирай >
ТV Програма
Сега
Следва
гледай на живо Video пълна програма