Щайнмайер с призив към Русия преди срещата в Берлин

Коментар на Дойче веле на интервюто за Die Welt на 13 апр 2015

13.04.2015 | 11:33
Щайнмайер с призив към Русия преди срещата в Берлин

Германският външен министър призова Русия и Украйна да направят крачка напред в изпълнението на условията от Минск преди срещата в Берлин.

Щайнмайер отхвърли призивите на опозицията в Германия да възстанови Русия в групата, която вече е само Г7, съобщава Дойче веле.

„Очакваме Москва и Киев да овладеят основния проблем с изпълнението на следващата фаза от Минск“, казва Щайнмайер в Die Welt от 13 април.

Още по темата

Тази фаза предвижда „подготовка на местни избори в зоните, окупирани от сепаратистите, но и достъп до хуманитарна помощ и възстановяване на Източна Украйна“, каза външният министър на Германия.

Социалдемократът ще бъде домакин на своите колеги-външните министри на Франция, Русия и Украйна в Берлин в понеделник вечерта, 13 април 2015.

Разговорите между тях ще бъдат посветени на изпълнението на Минското споразумение – примирие, което вече почти прекрати огъня в Източна Украйна, въпреки продължаващите единични инциденти.

Щайнмайер огласи направения напредък, подчертавайки „добре напредващото изтегляне на тежко оръжие“.

Щайнмайер каза, че наблюдателите на място в Източна Украйна от ОССЕ имат напредък, но „това още не е достатъчно“.

По-рано ОССЕ поиска и руските сепаратисти, и редовната украинска армия да спре да препятства или ограничава движенията на нейните 400 наблюдатели.

 

Още по темата

В интервюто за Die Welt Щайнмайер отговаря и на призивите на крайната левица – Die Linke /Лявата/, отхвърляйки призивите да върне Русия в Г7.

От 1998 до март 2014 групата на най-развитите индустриални страни се наричаше Г8 и включваше и Русия.

Най-новият член обаче бе изключен след анексирането на Крим.

Лидерът на Лявата партия, Грегор Гизи каза на Dpa, че Германия – която в момента е ротационен председател на Г7 – би трябвало да покани Русия отново по време на срещата на върха в Елмау, южна Бавария, край австрийската граница.

„Понеже няма криза, решена без Русия, разбира се Г7 трябва отново да стане Г8“, каза Гизи. „Изолирането на Русия не постига нищо, само ни вреди“.

Щайнмайер отхвърли това твърдение, но посочи, че има желание за по-позитивни връзки с Москва:

„Не е в наш интерес да изолираме Русия в дългосрочен план“, каза той. „Но след анексирането на Крим, нарушението на международното право, не можехме просто да се правим, че нищо не е станало и да продължаваме както преди“.

Освен Германия, САЩ, Великобритания, Франция, Италия, Япония и Канада са членове на Г7.

След срещата на 13 април в Берлин, външните министри на Г7 ще обсъждат развитието на ситуацията на мини-среща на върха в Любек, северна Германия.

„Пътят обратно към Г7 минава пред уважение на единството на Украйна и на изпълнението на Русия на задълженията от споразумението от Минск“, каза Щайнмайер за Die Welt, цитиран от Дойче веле.

/Снимка: МВнР на Германия/