Япония: оптимизъм в ядрената индустрия

JAIF очаква включване на реакторите през 2015

13.04.2015 | 11:52
Япония: оптимизъм в ядрената индустрия

Японската ядрена индустрия се поздрави в понеделник, 13 април с евентуалното включване до края на 2015 на атомните реактори на архипелага, преодолявайки тревогите на населението сред катастрофата във Фукушима, пише Фигаро.

По време на среща в Токио основните компании в ядрения сектор обявиха, че Япония има нарастваща нужда от ядрена енергия, за да си осигури надеждни доставки на електричество и да изпълни задълженията си по намаляване на емисиите парникови газове.

„Тази година бележи края на периода без ядрена енергия“, каза Такаши Имаи, президент на Форума на ядрената енергия в Япония /JAIF/ пред около 900 души.

„Очевидно е, че ядрените централи, преминали успешно проверката на нормите за сигурност трябва да бъдат пуснати възможно най-скоро“, настоя той.

Въпреки резервите на общественото мнение сред трагедията във Фукушима преди 4 години, дясното правителство на Шинзо Абе и повечето работодателски организации смятат, че е крайно необходимо Япония да се върне към атомната енергия, за да намали дела на термичните централи, които в момента осигуряват 90% от електричеството в страната.

/Графика: Google Maps-JAIF: Карта на ядрените централи в Япония/