Нетаняху отхвърли призива на Макрон: "Хамас" носи отговорност за всяка вреда към цивилните

Според френския президент въздушните удари нямат оправдание

11.11.2023 | 14:13 Редактор: Вяра Димова

Израел обяви тактическа пауза в сраженията с "Хамас" и два коридора за евакуация от северните части на Газа на юг. Армията спира действията си между 10 ч. и 14 ч. Френският президент Еманюел Макрон призова Израел да прекрати бомбардировките в Ивицата Газа и да спре да убива цивилни в палестинската територия.

Премиерът Бенямин Нетаняху отхвърли призива и заяви, че за смъртта на цивилни голямата отговорност е на управляващата в Ивицата групировка "Хамас", извършила нападението срещу Израел на 7 октомври. Макрон отправи своя апел в интервю за BBC.

"Въздушните удари нямат оправдание", каза Макрон.

Франция "ясно осъжда терористичните действия" на "Хамас" и признава правото на Израел да се защитава, но спирането на огъня би било от полза и за Израел. Макрон се надява към призива му да се присъединят и лидерите на САЩ и Великобритания. Той заяви това ден, след като беше домакин на международна конференция в Париж, посветена на хуманитарното подпомагане на палестинците. 

"Това е единственото решение пред нас - прекратяване на огъня, защото е невъзможно да се обясни, че се борим срещу тероризма, като убиваме невинни хора. Само хуманитарните паузи и след това спиране на огъня ще позволят да бъдат защитени", каза президентът на Франция.

Израелският премиер Нетаняху, обаче заяви, че "Хамас" носи "отговорността за всяка вреда, нанесена на цивилни".

"Палестинското ислямистко движение започна войната като уби хора в Израел на 7 октомври и взе заложници, а сега използва цивилни в Газа като "жив щит", категоричен е Нетаняху. 

Призив за прекратяване на огъня отправиха и от Световната здравна организация. Те изтъкват, че от началото на войната са били извършени "повече от 250 атаки" срещу здравни заведения в Газа и на окупирания Западен бряг, и вече половината от болниците са спрели да работят.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС