Макрон: Бомбардират се цивилни, бебета, жени, възрастни. Израел трябва да спре

Френският президент призова за спиране на огъня

11.11.2023 | 11:57 Редактор: Вяра Димова
Макрон: Бомбардират се цивилни, бебета, жени, възрастни. Израел трябва да спре

"Бомбардират се цивилни, бебета, жени и възрастни. Няма оправдание за това да нападаш цивилни. Призоваваме Израел да спре", заяви френският президент Еманюел Макрон в интервю за BBC.

"Искам да напомня на всички за международното право, настоявам за прекратяване на огъня", допълни френският президент.

В интервюто Макрон заяви, че макар Париж "ясно да осъжда" терористичните атаки на "Хамас" и да признава правото на Израел да се защитава, "ние ги призоваваме да спрат бомбардировките" в Газа. Той също така изрази надежда, че и други лидери ще се присъединят към него в призива за прекратяване на огъня.

Отговорът на израелския министър председател Бенямин Нетаняху не закъсня. Отговорността за страданията на цивилното население е изцяло на "Хамас", убеден е той.

"Докато Израел прави всичко, което е по силите му, за да пощади цивилните и ги призовава да напуснат зоните на бойните действия, "Хамас" злоупотребява с тях като жив щит и прави всичко, за да им попречи да се преместят в по-безопасни райони", написа Нетаняху в социалната мрежа X, цитиран от DW.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен също коментира темата.

"Твърде много палестинци бяха убити, твърде много хора страдаха през последните седмици", заяви той по време на посещение в Индия. Блинкен потвърди подкрепата на САЩ за израелската офанзива, като заяви, че Газа не трябва повече да се използва "като платформа за организиране на тероризъм".

Междувременно Световната здравна организация (СЗО) алармира за "безпрецеденти" атаки срещу здравната система в ивицата Газа.

Снимка: БГНЕС