СЗО: Израел е атакувал най-голямата болница в Газа, 20 лечебни заведения не работят

Транспортират пациенти с онкологични заболявания през "Рафах"

10.11.2023 | 16:30 Редактор: Искра Ангелова
СЗО: Израел е атакувал най-голямата болница в Газа, 20 лечебни заведения не работят

13 души са загинали при израелски удар срещу най-голямата болница в Ивицата Газа, заяви палестинската страна. В същото време Израел обяви 4-часови паузи в бойните действия срещу "Хамас" всеки ден с цел да позволи евакуация на цивилното население.

Говорител на Световната здравна организация потвърди съобщенията, че най-голямата болница в Ивицата Газа - "Аш Шифа", е била "бомбардирана" и допълни, че 20 лечебни заведения в анклава изцяло са престанали да функционират, съобщава Ройтерс.

Запитана относно твърдението на палестинското здравно министерство в Газа, че израелските сили са нанесли удар по вътрешния двор на "Аш Шифа", Маргарет Харис заяви: "Получаваме данни за все повече болници, които спират дейност. Последната ми информация е за 20 здравни заведения, които вече не функционират". Тя допълни, че освен пациенти - много цивилни палестинци се подслоняват в лечебните заведения в Газа.

След като бе помолена за уточнение, тя каза, че е имало "интензивно насилие", като се позова на съобщения на нейни колеги, работещи на терен.

Здравните власти в анклава съобщиха, че тази нощ израелската армия е атакувала най-малко три болници. Много цивилни палестинци се подслоняват в лечебните заведения в Газа. Израел твърди, че нанася удари по болниците, тъй като под тях има тунели на "Хамас".

Междувременно турският министър на здравеопазването Фахреттин Коджа съобщи, че Турция, Египет и Израел са сформирали координационен екип за транспортиране и лечение на ранени и болни от Ивицата Газа. Това се казва в съобщение, публикувано в акаунта на Коджа в социалната мрежа X.

В хода на дипломатическата работа, насочена към транспортирането на пациенти от Ивицата Газа през контролно-пропускателния пункт "Рафах", бе установен контакт с израелския министър на здравеопазването и бе сформирана специална координационна група, включваща медици от Турция, Египет и Израел, посочи Коджа, цитиран от БТА.

"Проведохме важна среща с египетския министър на здравеопазването във връзка с лечението на деца с онкологични заболявания от Ивицата Газа. Пациентите с онкологични заболявания, най-вече децата, първоначално ще бъдат транспортирани през ГКПП "Рафах" до египетски болници в два египетски града. Медицинският персонал, изпратен от Турция, ще лекува пациентите от Газа заедно с египетските си колеги", каза турският здравен министър.

Той добави, че впоследствие се планира някои от пациентите да бъдат закарани в Турция, където ще продължат лечението си.

Снимка: БГНЕС