Израел не иска да завладее Газа, но продължава да води тежки сражения с "Хамас"

Страната започва изпълнението на ангажимента си за хуманитарни паузи

10.11.2023 | 14:25 Редактор: Тодор Петров

Влиза в сила първото 4-часово хуманитарно примирие в Газа, което беше обявено от Израел с посредничеството на САЩ. Израел започва изпълнението на ангажимента си за хуманитарни паузи в Газа. 

Въпреки това, от военното командване на Тел Авив са категорични, че примирие с ислямистката групировка няма, а спирането на огъня ще е само на определени места. Целта е останалите все още цивилни палестинци да могат свободно да се изтеглят към южната част на анклава.

В същото време се съобщава за тежки сражения в Газа в района на двете големи болници в основния град. Премиерът Бенямин Нетаняху заяви, че Израел не планира да се настани трайно в палестинския анклав. 

"Ние не се стремим да завладеем Газа, не се стремим да окупираме Газа и не се стремим да управляваме Газа", отсече той.

Междувременно, въоръженото крило на палестинската групировка "Ислямски джихад" в Газа публикува видео, показващо възрастна жена и младо момче, които са сред около 240 заложници, заловени от въоръжените бойци, които нападнаха Израел на 7 октомври. Групировката заяви, че е готова да освободи тези двама заложници, след като бъдат изпълнени съответните условия.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС