Газа твърди за три ударени болници от Израел - под едната "Хамас" крие командни центрове?

МЗ в ивицата съобщи, че 18 от 35-те болници и 40 други здравни центрове не работят

10.11.2023 | 08:30 Редактор: Елеонора Танева
Газа твърди за три ударени болници от Израел - под едната

Представители на властите в Газа заявиха, че Израел е нанесъл за ден въздушни удари по или близо до най-малко три болници, което допълнително е подчертало критичното положение на здравната система в палестинският анклав в момент, когато се опитва да се справи с хилядите ранени или разселени хора в Газа, предаде Ройтерс.

Сред посочените медицински заведения е най-голямата болница в Газа "Аш Шифа", където според Израел "Хамас" е скрил командни центрове и тунели, което "Хамас" отрича. Говорителят на Министерството на здравеопазването на Газа Ашраф ал Кидра заяви, че Израел е взел на прицел двора на медицинския комплекс в град Газа и там имало жертви, но не предостави подробности.

Израелските военни не коментираха веднага информацията на Кидра, която Ройтерс не можа да провери през независим източник.

Болниците в Газа се борят да се грижат за жертвите на продължаващата повече от месец израелска военна кампания, чиято цел е да унищожи палестинската войнствена групировка "Хамас", докато медицинските консумативи, питейната вода и горивото за захранване на генераторите са на изчерпване, пише БТА.

Министерството на здравеопазването на Газа заяви, че 18 от 35-те болници в Газа и 40 други здравни центрове не работят или поради от бомбардировките или от липсата на гориво.

Снимка: БГНЕС