Това няма да се хареса на Израел: Г-7 се обяви за създаването на две отделни държави

Единство има в позицията, че "Хамас" не може повече да управлява Газа

09.11.2023 | 13:45 Редактор: Тодор Петров

Продължават ударите в Газа и тази нощ. Израел е категоричен, че няма да се помири с "Хамас", докато не бъдат освободени държаните от групировката заложници в Газа. Унищожават се тунели и укрепления на управляващата в ивицата "Хамас".

Израел остава непреклонен в настояването си по отношение на заложниците, заяви премиерът Бенямин Нетаняху от щаба на Централното командване на Израелските сили.

"Бих искал да разсея всички неверни слухове, които чуваме от всякакви посоки и отново да изясня нещо: няма да има спиране на огъня, докато не бъдат освободени заложниците", добави още израелският премиер.

Конфликтът досега е отнел живота на повече от 12 хиляди души и от двете страни. В ранните часове на деня е имало експлозия край болницата "Ал Шифа" в Газа. Причината не е изяснена от независим източник. Говорителят на израелскси сили Даниел Хагари твърди, че "Хамас" е изгубила контрола над северната част на Газа.

"Видяхме как 50 000 жители на Газа се преместиха от северната част на Ивицата Газа на юг. Те се придвижват, защото разбират, че "Хамас" е изгубил контрола над северната част и че на юг е по-безопасно. Няма прекратяване на огъня. Ние сме във война с "Хамас", съобщи той.

Американският държавен секретар Антъни Блинкен призовава след края на войната да бъде съставено единно и ръководено от палестинци правителство на Газа и Западния бряг, като стъпка към палестинска държавност. Това виждане задълбочава различията между САЩ и съюзника им Израел, отбеляза Асошиейтед прес. Единство има в позицията, че "Хамас" не може повече да управлява Газа.

На срещата си в Токио външните министри от Г-7 записаха в заключителната си декларация, че трайното решение на конфликта е създаването на две държави. В нито едно от предложенията си за следвооенно уреждане, обаче Израел не допуска независимо палестинско управление като надеждна перспектива.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 5 месеца
Каква Палестинска държава? Същият народ си основа държава - Йордания, почти паралелно с възникването на Израел. Така наречените Палестинци са просто част от него, останали в границите на Израел. Техния проблем е че не могат да се смирят с тази действителност и смятат че са пъпа на света. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Nikola
преди 5 месеца
Интересен факт е, че по-скоро няма да хареса на Палестина. През има-няма 10 години, от 50-те натам им се предлага решение с 2 държави, което те отхвърлят (щото хей, искаме от реката до морето всичко). Може би сега, като видяха другата опция, ще стане? Сигнализирай за неуместен коментар