САЩ: Израел ще сгреши, ако реши да окупира Газа, ще намерим решение в Близкия изток

Не искаме да видим контрол в ръцете на "Хамас", заяви Джон Кърби

08.11.2023 | 19:40 Редактор: Тодор Петров
САЩ: Израел ще сгреши, ако реши да окупира Газа, ще намерим решение в Близкия изток

Говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби в интервю за CNN, че все още е твърде рано да се разработва план за управление на Ивицата Газа, но всички бъдещи такива ще бъдат създадени след тесни консултации с регионалните партньори. Това ще стане, когато конфликтът между Израел и "Хамас" приключи.

"Управлението в Газа трябва да бъде нещо, което всички ще обмисляме внимателно след конфликта. Очевидно ситуацията няма да е тази отпреди 6 октомври, когато "Хамас" контролираше анклава", обясни Кърби.

По думите му би било грешка Израел да се опита да окупира отново Газа. "Ще трябва да има различно решение, различен набор от управление и принципи на управление и ние ще трябва да работим заедно с нашите партньори", допълни той.

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху заяви по-рано тази седмица, че след войната страната ще носи общата отговорност за сигурността в Ивицата Газа за "неопределен период“.

Кърби призна, че ще има период след края на конфликта, "когато израелските сили вероятно все още ще бъдат в Газа и ще имат някои първоначални отговорности за сигурността", но предупреди, че е твърде рано да се прогнозира продължителността на тези отговорности, предаде "Фокус".

"Знаем какво не искаме да видим в Газа след конфликта. Не искаме да видим контрол в ръцете на "Хамас". Не искаме да видим повторна окупация от Израел. Ще трябва да проведем дипломатически разговори с хора в региона", каза още Кърби.

Снимка: БГНЕС