"Хамас" командва от тунел под лунапарк. Нетаняху: Убихме хиляди терористи над и под земята

Палестинци успяха да избягат от Газа, някои от тях развяха бели знамена

08.11.2023 | 14:04 Редактор: Вяра Димова

Град Газа - основната крепост на въоръжената групировка "Хамас", е обкръжена от израелските сили. Войските са напреднали до сърцето на гъсто населения град. "Хамас" потвърди, че бойците ѝ са понесли тежки загуби.

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху обяви, че армията е обкръжила град Газа и няма да спре, докато групировката "Хамас" не бъде унищожена.

"Газа е напълно обкръжен. Ние действаме във вътрешността на града. Увеличаваме натиска върху "Хамас" всеки час, всеки ден. Убихме хиляди терористи - над и под земята. Ако "Хизбула" решат да се включат във войната, това ще бъде огромна грешка. Ние няма да спрем огъня, докато заложниците не бъдат освободени. И ще спечелим", каза Нетаняху.

Израелски части са достигнали центъра на град Газа, където е локализиран команден тунел на "Хамас" под увеселителен парк. Предполага се, че в подземията са заложниците на групировката, които са в плен от 7 октомври.

"За първи път от десетилетия израелската армия се бие в сърцето на град Газа. В сърцето на тероризма", заяви ръководителят на Южното командване генерал-майор Ярон Финкелман.

На този фон палестинските граждани имаха няколко часов прозорец, в който да избягат от Газа. Някои от тях развяваха бели знамена. Градът е напълно разрушен, вече няма храна и гориво. Тежка е ситуацията в болниците - без ток и с недостиг на лекарства.

"Видяхме танковете от двете страни, хванахме се за ръце и решихме да тръгнем", разказа жена.

41 журналисти, от които 36 са палестински репортери, са убити от началото на войната в Газа, обявиха от организацията "Репортери без граници" и определиха в официално съобщение случващото се като огромна трагедия.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 5 месеца
И покрай тях хиляди деца-убити,оскатени,умиращи от глад,оперирани по болници без упойки.Хамас е едно,децата са друго.Те нямат вина! Сигнализирай за неуместен коментар