Тези държави осъдиха Израел и заеха страната на "Хамас" и палестинците

Предприемат дипломатически и икономически стъпки срещу Тел Авив

07.11.2023 | 08:01 Редактор: Тодор Петров
Тези държави осъдиха Израел и заеха страната на

Докато Западът умерено критикува действията на израелската армия в Ивицата Газа, други правителства, не само от мюсюлманския свят, вече предприемат дипломатически и икономически стъпки срещу Израел. 

Според собствената ѝ информация израелската армия е атакувала от въздуха няколкостотин позиции на Хамас. От няколко дни се провежда и сухопътна офанзива. По данни на "Хамас" са убити общо над 10 000 палестинци.

Дълго време Йордания беше смятана за важен посредник между Израел и палестинците. В сряда съседната държава отзова посланика си от Израел в отговор на "израелската война срещу ивицата Газа". На израелския посланик в Аман, който в момента не е там, също не е позволено да се върне в Йордания, докато не приключи войната и "безпрецедентната хуманитарна катастрофа" в Ивицата Газа. 

Бахрейн и Обединените арабски емирства бяха първите държави от Персийския залив, които установиха дипломатически отношения с Израел през 2020 година. Този четвъртък парламентът в Манама обяви, че е отзовал посланика си от Израел и че израелският посланик е напуснал Бахрейн. Освен това кралството ще преустанови икономическите си отношения с Израел.

Израел незабавно отрече тези съобщения, като заяви, че отношенията с Бахрейн остават непроменени. Външното министерство на Бахрейн не направи коментар.

След като турският президент Реджеп Ердоган първоначално предложи безрезултатно медиаторство между "Хамас" и Израел, той застана на страната на палестинците. Ердоган определи "Хамас" като борци за свобода, а Израел - като военнопрестъпници. В резултат на това Израел изтегли всички свои дипломати от Анкара.

След като първоначално правителството на Боливия призова за "деескалация на насилието", без да осъди терористичните атаки, сега бяха прекъснати и дипломатическите отношения с Израел. Според бившия президент и лидер на управляващата партия Ево Моралес това не е достатъчно. В сряда той призова боливийското правителство да обяви Израел за "терористична държава" и да "подаде жалба в Международния наказателен съд" срещу израелското правителство, пише DW.

Чили още в самото начало осъди терористичната атака на "Хамас", но също така призова "да се избегне ескалация, която би причинила допълнителни вреди и страдания на цивилното население". Тази седмица правителството определи израелските бомбардировки като "колективно наказание срещу палестинското цивилно население в Газа" и отзова посланика си в Израел обратно в Чили за консултации. Палестинската общност в Чили е най-голямата в Южна Америка и наброява половин милион души.

В първоначално изявление на Министерството на външните работи колумбийското правителство също осъжда "тероризма и нападенията срещу цивилни граждани в Израел". От друга страна президентът Густаво Петро многократно настояваше в публични изявления за "пълно признаване на палестинската държава" и се срещна с палестинския посланик в Колумбия.

Снимка: БГНЕС