На фона на протест и призив от Белия дом за пауза: Израел атакува безмилостно Ивицата Газа

Броят на убитите палестинци надхвърли 10 000 души

07.11.2023 | 07:10 Редактор: Вяра Димова

Стотици протестиращи организираха поредна демонстрация в Ню Йорк, този път пред Статуята на свободата, с искане за прекратяване на огъня в Газа. Около 500 членове и поддръжници на "Еврейски глас за мир" развяваха знамена и пееха песни в подкрепа на мира.

Протестът се проведе в същия ден, в който палестинското Министерство на здравеопазването обяви, че броят на убитите палестинци в Газа по време на конфликта е надхвърлил 10 000 души.

На този фон, израелската армия обяви, че извършва масирани удари в Ивицата Газа, които ще продължат през следващите дни. Израелските сили са разполовили палестинската територия на две части - южна и северна, и са достигнали бреговата линия в южната част на град Газа.

Президентът на САЩ Джо Байдън и министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху са обсъдили възможността за "паузи" на операциите на израелските военни в Газа.

"Тактическите паузи са нужни, за да се предостави на цивилното население възможност за безопасно напускане на районите на продължаващите сражения да се даде възможност за потенциално освобождаване на заложници", се казва в изявлението на Белия дом.

Сраженията на палестинската територия продължават вече 31 дни.

Снимка: БГНЕС