Ивицата Газа е разцепена на две - как ще се евакуират хората от северната част?

До часове войници ще влязат и в центъра

06.11.2023 | 19:28 Редактор: Толя Стоянова

Израелската армия продължава интензивните бомбрдировки над Ивицата Газа. Анклавът вече е разцепен на две части – южна и северна. Очаква се до часове войници да влязат и в град Газа. Израелските военни достигнаха до крайбрежието на анклава като прекъснаха връзките между северната и южната му част.

"Днес вече има Северна Ивица Газа и Южна Ивица Газа. Все още разрешаваме хуманитарен коридор, така че хората в северната част да могат да се придвижват и евакуират на юг, това е движение в една посока - от север на юг. Ще продължим да атакуваме северната част на Ивицата Газа и град Газа", говорителят на израелските отбранителни сили Даниел Хагари.

За справяне с хуманитарната криза ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви, че ЕС увеличава помощта за населението на Газа с 25 млн. евро.

Световната здравна организация поиска незабавно възстановяване на комуникациите в Газа.

"Без комуникации хората, които се нуждаят от незабавна медицинска помощ, не могат да се свържат с болници и линейки", подчерта генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесус.

На диплломатическия фронт активно участва американският държавен секретар Антъни Блинкен, който замина на обиколка в Близкия изток. В Западния бряг той говори с президента на Палестинската автономия Махмут Абас, а малко по-късно самолетът му кацна на необявена визита в Ирак за среща с премиера Мохамед ал Судани в Багдад.

Вижте повече в репортажа.