Децата в Газа пият замърсена вода, в болниците оперират в коридори и без упойка

Хуманитарното положение е катастрофално

06.11.2023 | 17:10 Редактор: Толя Стоянова
Децата в Газа пият замърсена вода, в болниците оперират в коридори и без упойка

Положението на цивилното население в Газа се влошава все повече. От Близкоизточната агенция на ООН за помощ на палестинските бежанци и организация на работата" (БАПОР) пък направо нарекоха "катастрофална" хуманитарната ситуация в района. Има недостиг на медикаменти, храни, вода и горива, хиляди отчаяни хора, изпаднали в паника, пристигат в лагерите и в разпределителните центрове на БАПОР.

Предоставяната от различни страни международна помощ се доставя първоначално до Египет, откъдето с камиони се откарва до Газа през граничния пункт "Рафах". Там стоките се прехвърлят в други камиони и се транспортират по-нататък до Газа. С разпределението им се занимават организации към ООН, както и други помощни организации като Червения кръст. Доставките обаче се затрудняват заради това, че много пътища в Газа са напълно разбити.

"Водоснабдяването е несигурно и много лошо", казва Кристоф Йонен от Германския червен кръст. От помощната организация "Спасете децата" потвърждават, че много хора са принудени да ползват замърсени водоизточници, а това крие риск от заболявания, включително и такива, които могат да бъдат смъртоносни за децата, предаде DW.

"Нашите хирурзи ни уведомиха, че понякога се налага да се оперира без по-голяма анестезия. Няма и обезболяващи за хората", пише Кристиан Кацер от организацията "Лекари без граници" - Германия на нейния сайт.

Палестинският хирург Мохамед Обейд пък разказва как е трябвало да оперира направо на пода в един от коридорите на болницата.

"Ампутирахме крака на деветгодишно момче почти без упойка. Анестезиологът държеше устата му отворена, за да не се задуши. Нищо повече не можехме да направим", каза той.

Снимка: БГНЕС