Фон дер Лайен посочи решенията на конфликтите в Израел и Украйна

Русия искаше да изтрие украинската национална идентичност, но с войната я подсили, заяви председателят на ЕК

06.11.2023 | 14:38 Редактор: Толя Стоянова
Фон дер Лайен посочи решенията на конфликтите в Израел и Украйна

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен говори пред годишната конференция на посланиците от ЕС в Брюксел, като в словото си засегна въпросите с войната в Украйна, събитията в Близкия изток и отношенията с Китай. Тя очерта някои условия, които биха довели до траен мир между Израел и палестинците, и настоя, че присъединяването на Украйна към ЕС е от европейски геостратегически интерес.

"В последната година светът се промени непредсказуемо и необратимо, страданието на невинни цивилни хора разтърсва всички, това се случва едновременно с огромните промени в природата и технологиите. Мащабът на днешните събития изисква да мислим и да действаме стратегически", посочи Фон дер Лайен.

По повод пътуването си в събота до Киев, тя заяви, че украинците желаят да се присъединят към ЕС, защото имат доверие в Европа. Фон дер Лайен добави, че според украинската страна, Русия се е провалила в стратегическите си цели с нахлуването в Украйна.

"Русия искаше да изтрие украинската национална идентичност, но с войната я подсили. Русия искаше да отслаби НАТО, но алиансът се разширява с още две държави и повишава разходите. Руската армия изгуби половината от оборудването си и над 100 000 млади войници, наемниците се обърнаха срещу ръководителите си, видяхме какво се случва със страшния доскоро Руски черноморски флот", обобщи председателят на ЕК.

"Войната е стратегически провал за Кремъл, но това не означава автоматично победа за Украйна", посочи Фон дер Лайен.

Тя предложи да се преследват три цели - да продължи работата за справедлив и траен мир по формулата на украинския президент Володимир Зеленски; на Украйна да се осигурят военни способности за дългосрочна сигурност, за да може днес Русия да бъде спряна, а в бъдеще да бъде избегнато ново руско нападение; Украйна да се присъедини към ЕС, защото това е от европейски геостратегически интерес.

"Няма оправдание за действията на "Хамас" от 7 октомври. Изправени сме пред моралното изискване да бъдем изцяло съпричастни с Израел, страната има правото на самозащита в рамките на международното законодателство. Подкрепата за Израел е важна, както е важна и за цивилните в Газа", каза председателят на ЕК.

По нейните думи трябва на всяка цена да се предотврати регионален конфликт. Според нея е необходимо в района да бъдат разположени мироопазващи сили под егидата на ООН.

"Това предполага "Хамас" да не управлява Газа, а да има единна палестинска държава с едно ръководство", каза Фон дер Лайен.

"Трябва да разберем Китай правилно. Китайската комунистическа партия ясно работи за системна промяна в международния ред, където Китай е в центъра. Трябва да продължим взаимодействието с Китай, за да ограничим възможно най-много подкрепата на Пекин за Москва в Украйна", настоя Фон дер Лайен.

"Китай и ЕС имат общ интерес от стабилност в Близкия изток, затова китайското влияние над Иран и "Хамас" трябва да се използва за предотвратяване на задълбочаването на конфликта", призова тя.

Снимка: БГНЕС