Фон дер Лайен при Зеленски в Киев: Постигнахте отличен напредък за влизане в ЕС

"Водите война за оцеляване и в същото време дълбоко реформирате страната си", подчерта председателят на ЕК

04.11.2023 | 18:12 Редактор: Тодор Петров
Фон дер Лайен при Зеленски в Киев: Постигнахте отличен напредък за влизане в ЕС

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пристигна с влак в украинската столица Киев. Посещението ѝ не беше обявено предварително. 

Още на гарата тя се срещна с украинския президент Володимир Зеленски. Той изтъкна, че моментът е исторически, защото се очаква политическо решение за начало на преговори за членство на Киев в Европейския съюз. Фон дер Лайен посочи като цел на посещението си да бъде потвърдена непоколебимата подкрепа за Украйна. 

Зеленски отхвърли появилите се твърдения, че западни служители оказват натиск върху него да започне преговори с Русия с цената на компромиси.

Фон дер Лайен похвали отличния напредък на Украйна по ключовите реформи. Това се случи в момент, в който Киев очаква властите в ЕС скоро да препоръчат започване на преговори за членство в ЕС.

"Постигнахте отличен напредък, който е впечатляващ. Ще свидетелстваме за това следващата седмица, когато Европейската комисия ще представи доклада си за разширяването", заяви на пресконференция Фон дер Лайен. 

Визитата на Урсула фон дер Лайен дава тласък на Украйна, докато нейното контранастъпление срещу Русия на изток и югоизток се случва по-бавно от очакваното с наближаването на зимата.

"Вие водите война за оцеляване и в същото време дълбоко реформирате страната си", посочи още Фон дер Лайен. 

Снимка: БГНЕС