Фон дер Лайен: Атаката срещу Израел е акт на война, това е тероризъм

Тези невинни хора са убити, защото са били евреи, каза председателят на ЕК

11.10.2023 | 14:29 Редактор: Вяра Димова
Фон дер Лайен: Атаката срещу Израел е акт на война, това е тероризъм

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен определи атаката на "Хамас" срещу Израел като "акт на война" и потвърди правото на Израел да се защитава, предаде "Франс прес".

"На зазоряване в деня на шабат, в събота, целият свят се събуди в ужас. Терористичната атака на "Хамас" е акт на война. Напълно подкрепяме правото на Израел да се защитава. Европа застава до Израел в тази трагедия", заяви тя преди заседанието на колегиума на еврокомисарите в Брюксел и в социалната мрежа X.

"Терористите от "Хамас" са убили жени и деца в домовете им. Те нападнаха стотици млади мъже и жени, които празнуваха живота и музиката. Те взеха за заложници стотици невинни хора, чиято съдба все още е неизвестна", заяви Фон дер Лайен преди да обяви минута мълчание в памет на жертвите в присъствието на посланика на Израел в Европейския съюз.

"Тези невинни хора бяха убити по една-единствена причина. Защото са били евреи, живеещи в Държавата Израел. Това е отколешно зло, което ни напомня за най-мрачното минало и шокира всички нас до дъното на душата ни. Трябва да сме ясни в определението си за ужас с подобни мащаби. Това е тероризъм. И това е акт на война", допълни тя, цитирана от БТА.

Фон дер Лайен защити също и решението на Европейския съюз да преразгледа помощта си за развитие за палестинците.

"Нашата хуманитарна подкрепа за палестинския народ не е поставена под въпрос. Важно е обаче внимателно да преразгледаме финансовата си помощ за Палестина", каза тя.

Снимка: БГНЕС


2
0 rate up comment rate down comment 0
Епм Урсуло
преди 6 месеца
Не думай. Ковида,Украйна..сега Израел. ВАЖНОТО Е ХОРАТА ДА СТАВАТ ПО-БДНИ, нали? Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 6 месеца
Евреите след 2та Световна война сключиха договор с палестинците и със злато им платиха територията на Израел. С кораби пренасяха почва и превърнаха пустинята в кибуци и РАЙ. Световната Здравна Организация, Европа, Израел и арабски държави наливаха с милиарди помощи за палестинците. Хамас се отрекоха от договора на прародителите си с евреите и извършиха зверства над гражданите на Израел ! Русия, Иран и Китай снабдиха джихадистите с оръжия ! Всички въвлечени в този тероризъм ще бъдат наказани ! Сигнализирай за неуместен коментар