Израел увеличава мощта на офанзивата в Газа, САЩ също се задействаха

Продължава кризата с отвлечени и взети за заложници 150 души

11.10.2023 | 13:49 Редактор: Тодор Петров

Израелски изтребители атакуваха повече от 200 цели в района в Ивицата Газа. По-рано министърът на отбраната Йоав Галант обяви, че страната води пълномащабна офанзива в отговор на изненадващите атаки на "Хамас", започнали от събота. 

Военен говорител обяви, че броят на загиналите при нападението на палестинската групировка е нараснал до най-малко 1200 души.

Продължава и кризата с отвлечени и взети за заложници 150 души. Броят на ранените от израелска страна е повече от 3000. По данни от Ивицата Газа там са загинали най-малко 900 души, а 4500 са ранени от израелските контраатаки. 

Според военните, квартал "Ал Фуркан" в северната част на Газа се използва от "Хамас" като терористичен център. Израел смята, че районът е бил база за множеството атаки. 

Израелската армия съобщи, че е отговорила на снаряди, изстреляни от Сирия и е отвърнала с артилерийски огън. Смята се, че атаките от север и североизток идват от фракции, които сътрудничат с проиранската организация "Хизбула". 

Разузнавателните служби на САЩ не са имали индикации за плановете на "Хамас" да атакува Израел, заявиха от Белия дом. Президентът Джо Байдън даде да се разбере, че САЩ са в постоянна комуникация с израелските си партньори и със съюзниците си в региона и по света, като предупреждават страни и организации "да не се опитват да се възползват от ситуацията". 

Байдън потвърди, че най-малко 14 американски граждани са сред отвлечените от ислямистката организация "Хамас". Поне 20 американци са сред заложниците. 

"За американските граждани, които в момента се намират в Израел, Държавният департамент предоставя актуализирани предупреждения за сигурност. За тези, които желаят да напуснат, търговските полети и варианти по земя все още са достъпни", каза Байдън. 

Той съобщи, че е обсъдил с израелския премиер Бенямин Нетаняху подкрепата на САЩ за Израел. Междувременно и от Вашингтон, и от ЕС призоваха Израел да гарантира в максимална степен сигурността на цивилните при офанзивата си в Газа.

Вижте повече в репортажа на Григори Недялков.

Снимка: БГНЕС