България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

За ужаса в Израел от първо лице: Убийства и страх, но и готовност за воюване за дома

От "Хизбула" започват да атакуват, съобщи зъболекарят д-р Ронен Декало

11.10.2023 | 09:32 Редактор: Толя Стоянова

"Ние сме свикнали с тази ситуация. Не е нещо ново за нас. Свикнахме да живеем с тази готовност - като чуем сирена и реагираме. Децата също свикнаха с това, те автоматично чуват алармата и слизаме в склада. Той е надолу по стълбите, затваряме вратата и чакаме да свърши. Децата са уплашени", разказа зъболекарят д-р Ронен Декало в ефира на "България сутрин".

Той сподели, че всички негови познати са мобилизирани.

"Аз съм на 55-годишна възраст, все още не са ме извикали. Ако ме извикат, ще отида. Имам приятел, който изчезна, не са го намерили, не знаем дали е загинал. Има и много загинали от музикалния фестивал. Хората са разбити душевно", подчерта д-р Декало.

По думите му има хора, които търсят алтернатива за евакуация, но на този етап той смята да остане в Израел.

"Ние сме доста близо. Живеем на 30 км от Газа. Мислехме по въпроса, но това е къщата ни. Няма къде да отидем. България ми е като втора къща, имам много приятели там, но тук е домът ни и ще воюваме за него", подчерта д-р Декало в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Ситуацията е тежка. Много загинали - над 1200. Ще достигнат и 1500. И още 2500 ранени, не знаем колко от тях ще оживеят. От "Хизбула" започват да атакуват, от "Хамас"... Искаме мир. Палестинците не искат война. Самите те не живеят в Газа. Те живеят в Катар и в Европа. Техните хора ги оставят в Газа да умрат", обясни д-р Декало.

Гледайте целия разговор във видеото.