Байдън: "Хамас" уби американци в Израел и взе други за заложници

Сърцето ми е близо до всяко засегнато семейство, каза американският президент

10.10.2023 | 10:00 Редактор: Искра Ангелова
Байдън:

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че "Хамас" вероятно държи американци като заложници след изненадващата атака срещу Израел. Той добави, че американски служители работят с Израел по "усилията за връщане на заложниците", предаде AFP.

"Най-малко 11 американски граждани са сред загиналите при сърцераздирателните атаки. Безопасността на американските граждани - независимо дали у дома или в чужбина - е мой основен приоритет като президент", каза Байдън в изявление.

"Въпреки че все още работим за потвърждение, смятаме, че е вероятно американски граждани да са сред задържаните от "Хамас", допълни той след среща с екипа си по национална сигурност в Белия дом.

"Разпоредих на екипа си да работи с израелските си колеги по всеки аспект на заложническата криза, включително да обменя разузнавателна информация и да изпрати експерти от цялото правителство на Съединените щати, които да се консултират и съветват израелските колеги относно усилията за възстановяване на заложниците", поясни американският държавен глава, цитиран от БГНЕС.

Байдън заяви, че много от 11-те американски граждани, убити при атаките през уикенда, са "намерили втори дом в Израел": "Сърцето ми е близо до всяко семейство, засегнато от ужасните събития през последните няколко дни."

"Хамас", който при изненадващото си нападение през уикенда в южната част на Израел отвлече около 150 заложници, заплаши, че ще ги убие, ако израелските въздушни удари продължат да "целят" жителите на Газа без предупреждение.

Снимка: БГНЕС