Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

"Хамас" удари Израел навръх рождения ден на Путин, лидерът - терорист, сравним с Бин Ладен

"Дори в най-черните си дни, "Ислямска държава" не е избивала толкова много цивилни за ден", каза Давид Леви

09.10.2023 | 19:59 Редактор: Искра Ангелова

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху обеща да промени Близкия изток във войната на Израел срещу палестинската терористична групировка "Хамас".

"Големият ми син живее в Израел, сестра ми с децата си - също, моят племенник е мобилизиран в армията. Въобще по-голяма част от семейството ми е в Израел, поддържам постоянна връзка с тях. Последните дни живея с израелските новини и все още не мога да разбера напълно защо се случва това нещо. След като свършат военните действия, ще има разследване и тогава ще знаем как беше "проспано" това", каза общественикът Давид Леви в студиото на "Денят ON AIR".

Той е на мнение, че датата не е избрана случайно.

"Датата е избрана по няколко критерия - единият е, че това са 50 години и 1 ден от "Войната на Съдния ден". Това беше в събота, когато се падаше един от най-големите религиозни празници в Израел, а освен това и рожденият ден на Владимир Путин. Има един критерий, по който може да оценява всичко политическо събитие - това е кой има полза. И използвайки този инструмент, виждаме, че Иран и Русия имат най-голяма полза от тази ескалация и тази война", допълни Леви в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него е логично, защото военната операция на Путин в Украйна е тръгнала в грешната посока.

"Те ще загубят тази война, това е ясно. Трябва да има начин, по който да се измъкне и да се оправдае. Един от начините, явно, избран от ръководството на Русия, е да се разпалят колкото се може повече регионални конфликти, за да може да се привлече общественото внимание, да се постигне колкото се може по-голям хаос, за да може провалът на Русия в Украйна да бъде прикрит", коментира още общественикът.

Леви припомни, че САЩ и Израел са стратегически партньори от много дълго време.

"Американската военна помощ за Израел никога не е спирала, сега очевидно ще бъде увеличена, защото много боеприпаси са използвани до този момент. Най-вероятно и ПВО системи. С тях е по-трудно, защото те не се държат на склад и не се произвеждат за ден-два. Още в първите часове на 7 октомври бяха изстреляни повече от 2 500 ракети срещу Израел", поясни той.

И е категоричен, че в света няма система за противовъздушна отбрана, която може да издържи на този натиск.

"Оттогава се вижда тази тактика на "Хамас" да прави концентрирани, но много интензивни вълни от обстрел. Такова нещо никога не е било - такова количество цивилни жертви. Фестивалът, на който също има жертви, беше под надслов "За мир". Там бяха убити минимум 260 млади хора, разстреляни като животни. С това нещо "Хамас" надмина ИДИЛ, дори в най-черните дни на "Ислямска държава" - тя не е избивала толкова много цивилни за ден", добави Давид Леви.

От думите му стана ясно, че над 300 000 резервисти вече са в редиците на армията.

"Има невероятна мобилизация на обществото - носят храна и напитки на войниците, които отиват към Ивицата Газа. Има силна подкрепа от обществото за армията. За съжаление, в една война винаги цивилните плащат войната. От едната страна имаме джихадистка терористична организация, а от другата страна имаме армията на една демократична държава. Познавам хора, които са сред загиналите. Израелската армия прави всичко възможно да има колкото се може по-малко цивилни жертви", подчерта той.

А Мохамед Дейф е един от лидерите на "Хамас": "Това е терорист, сравним с Осама бин Ладен. Последната негова снимка е от 2001 година, никой не знае как изглежда в момента. Но силно се надявам, че тази война няма да спре, докато той не бъде намерен в някоя дупка."

Леви смята, че до момента светът и Европа са реагирали абсолютно адекватно на цялата ситуация: "Тази подкрепа ще започне да избледнява с времето, когато започнат да идват истински или фалшиви снимки на разрушени домове от Газа. Истински или фалшиви жертви."

Гледайте целия разговор във видеото.


3
4 rate up comment rate down comment 0
Laffil
преди 6 месеца
Някой журналист има ли намерение да пита хора от Газа как се чувстват след бомбардировките от Израел, или те са животни..... говорим за мирните граждани... Сигнализирай за неуместен коментар
2
2 rate up comment rate down comment 0
Чи Фут
преди 6 месеца
този плъх се казва Дабил Лайни. Сигнализирай за неуместен коментар
1
8 rate up comment rate down comment 0
Конспиратор
преди 6 месеца
Не разбрах само какво общо има Путин в случая. Някакви подмятания на врели-некипели. Сигнализирай за неуместен коментар