Израел: "Хамас" използва човешки щитове в болници, има запаси от гориво

Протести в подкрепа на палестинците има по цял свят

05.11.2023 | 19:35 Редактор: Елеонора Танева

Палестинските власти обвиниха Израел за извършен въздушен удар в бежански лагер в централната част на Ивицата Газа. И докато точният брой на жертвите на атаката все още се уточнява, говорителят на израелската армия представи доказателства, че "Хамас" използва болници за прикритие.

Десетки са загиналите в лагера Ал Магази в Централна Газа. До момента е потвърдена смъртта на 35-има. По данни на  управляваните от "Хамас" институции, които го нарекоха "клането в Магази", жертвите са повече от 45. На този фон до 14 часа днес израелската армията отвори нов "прозорец" за изтегляне на цивилните в южната част на Газа. 

Военният говорител Даниел Хагари коментира за пореден път, че "Хамас" е слаб без човешки щитове и представи доказателства, че бойци на групировката се прикриват в районите на болници, защото знаят, че Израел предпочита да избягва странични щети. От прехванат разговор се разбира, че "Хамас" не страда от недостиг на гориво, а то е в ръцете на групировката.

Същевременно американският държавен секретар продължи обиколката си в региона със среща с палестинския президент Махмуд Абас. Антъни Блинкен потвърди, че Вашингтон ще продължи да изпраща жизненоважна хуманитарна помощ за Газа. Абас отправи призив за незабавно примирие, за което настояват и арабските страни. Вашингтон обаче се опасява, че едно продължително прекратяване на огъня ще даде възможност на "Хамас" да се прегрупира.

В западните държави продължават протестните акции в подкрепа на палестинците. Митинги и седящи стачки, както и блокади на жп гари имаше в Лондон и други британски гладове.

Десетки бяха арестувани за подбуждане към расова омраза, антисемитски коментари или нападение над служител на реда. Прекратяване на огъня в Газа поискаха десетки хиляди демонстранти във Вашингтон. Към проявата се присъединиха граждани от различни точки на страната.

Вижте повече в репортажа на Григори Недялков.

Снимка: БГНЕС