Израел уцели с дрон линейки с ранени в Ливан. Ще отговори ли "Хизбула"?

Граничната зона между двете страни е свидетел на чести случаи на размяна на огън

05.11.2023 | 17:00 Редактор: Искра Ангелова
Израел уцели с дрон линейки с ранени в Ливан. Ще отговори ли

Четирима спасители бяха ранени в неделя при израелски бомбен атентат в Южен Ливан, който удари две линейки, според асоциацията, която притежава превозните средства, и държавните медии. Граничната зона между двете страни е свидетел на чести случаи на размяна на огън, по-специално между подкрепяната от Иран групировка "Хизбула" и Израел.

Националната новинарска агенция на Ливан съобщи, че последният израелски удар е насочен към две линейки, принадлежащи на скаутската асоциация "Рисала", която управлява спасителни екипи и е свързана с шиитското движение "Амал", съюзник на "Хизбула".

Асоциацията каза, че "дрон на израелските окупационни сили умишлено са насочили...срещу двете превозни средства, причинявайки средни наранявания на четирима парамедици". В него се посочва, че нападението е станало призори, когато двете линейки са били извикани да евакуират ранените в село Тайр Харфа, на около три километра от израелската граница.

Израелската армия твърди, че е използвала дрон за насочване към "терористична клетка, която се е опитала да стреля от Ливан към района на Рош Ханикра в Северен Израел". Войските са забелязали "две подозрителни превозни средства", които са пристигнали в района, но се казва, че "ударът е бил насочен срещу терористичната клетка, а не срещу превозните средства". Министерството на здравеопазването на Ливан осъди "едно страхливо и варварско нападение".

От 7 октомври най-малко 76 души са били убити от ливанска страна в трансгранични сблъсъци, според данни на АФП, включително 58 бойци на "Хизбула". От израелска страна са убити шестима войници и един цивилен, припомня БГНЕС.

"Хизбула" съобщи в неделя, че още двама нейни бойци са били убити тази сутрин. Нарастващото напрежение на израелско-ливанската граница породи опасения, че войната може да се разшири. В първата си реч след избухването на боевете между Израел и "Хамас", ръководителят на "Хизбула" Хасан Насрала в петък обвини САЩ, че са "изцяло отговорни" за войната. Той също така предупреди Израел срещу "безумието" да се нападне Ливан, добавяйки, че спирането на неговата "агресия срещу Газа" ще предотврати регионален конфликт.

Снимка: БГНЕС