"Най-лошото предстои": Йордания и Израел във война при масово разселване на палестинци

Няма да позволим на Израел да изнесе кризата при нас, заяви министър Айман Сафади

20.10.2023 | 10:14 Редактор: Тодор Петров

Външният министър на Йордания заяви, че страната му се опасява, че най-лошото във войната между Израел и Хамас тепърва предстои и няма признаци за успех в усилията за намаляване на напрежението, предаде Ройтерс.

На пресконференция с германската му колежка Айман Сафади заяви, че войната би имала "катастрофални последици" и призова за "защита на региона от опасността от нейното разширяване".

"Всички признаци сочат, че най-лошото предстои. Катастрофата ще има болезнени последици в следващите периоди", заяви Сафади, като добави, че дипломатическите усилия не дават резултат за прекратяване на конфликта.

"Решението за прекратяване на войната не е в наша власт, а в Израел и ние трябва да положим всички усилия, за да я прекратим", заяви Сафади.

Той посочи, че кралството ще се противопостави "с всички свои средства" на масово разселване на палестинци, което би довело до големи промени в региона.

"Ние няма да приемем такова решение. Това е червена линия и ще бъде обявяване на война. Няма да позволим на Израел да изнесе кризата, която създаде, в Йордания", заплаши той.

Снимка: БГНЕС