България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Платили сте почивка в Египет или Йордания, но се отказвате - няма да ви върнат парите

Индексът на Ситуационния център на МВнР всява паника, заяви Димитър Балтов от Обединение "Бъдеще в туризма"

19.10.2023 | 08:22 Редактор: Тодор Петров

Туроператорите няма да възстановят сумата на клиенти, решили да се откажат от пътуването си в Йордания или Египет. Част от туристите искат да го направят. В момента Ситуационният център към Министерството на външните работи препоръчва да не се пътува в тези две държави, но не налага забрана за пътувания. 

"Всеки ден има стотици полети до летища в Йордания и Египет, от цяла Западна Европа продължават да пътуват туристи. Индексът на Ситуационния център на МВнР играе много лоша роля - всява паника, а не се дават ясни причини за издаване на такъв индекс. Предупреждение "просто не ходете" е необосновано и води до неприятни правно-икономически последствия. Предупреждението има само препоръчителен характер и не може да бъде причина за анулирането на едно пътуване", обясни Димитър Балтов от Обединение "Бъдеще в туризма" за Bulgaria ON AIR.

Стига се до следната ситуация: клиентите се паникьосват и част от тях искат да анулират пътуванията си, но по договор дължат неустойка. За пътувания, които са съвсем скоро, неустойките са почти 100%. А смяната на една дестинация с друга, когато е по желание на туристите, които се отказват от пътуване до Египет или Йордания, зависи индивидуално от всеки туроператор.

Хотелите в Йордания и Египет казват, че при тях всичко е нормално и има туристи. Същото твърдят и авиокомпаниите. Така туроператорите не могат да си вземат парите обратна, съответно няма как да ги върнат на туристите, стана ясно още от думите на Балтов в "България сутрин".

Според него няма обективна причина за отлагане на пътуванията, тъй като всичко се случва по съвсем нормален начин. И двете страни много разчитат на туризма за осигуряване на прехрана и предлагат всички усилия да няма смущения на туристическите услуги, изтъкна събеседникът.

"Апелът ни към МВнР е предупреждението да касае определен регион, защото и двете страни хич не са малки. И да има по-голям смисъл. В момента не постигат никакъв ефект, защото екскурзиите се осъществяват. Местата на посещение не са близо до пограничните райони. 100% гаранция никой не може да даде за нищо, но това е приложимо за екскурзия докъдето и да било", подчерта Балтов.

Днес предстои среща в Министерството на туризма, а по думите на Балтов министърът на туризма все още не е направил изказване по въпроса, въпреки че трябва да застане до тях. Реакцията на институциите трябва да бъде координирана с тази на туроператорите, убеден е представителят на Обединение "Бъдеще в туризма".

Гледайте целия разговор във видеото.