България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Байдън убеждава Израел да не нахлува в Газа, "Хамас" е окуражена от слабото лидерство на САЩ

Журналистите Огнян Дъскарев и Чавдар Стефанов с прогноза как ще се развие военният конфликт

19.10.2023 | 09:07 Редактор: Искра Ангелова

Американският президент Джо Байдън посети Израел часове след смъртоносната експлозия в болницата в Газа.

"Основната цел на това историческо посещение на президента Байдън, защото той е вторият президент след Труман, който посещава Израел по време на война, беше да убеди Нетаняху да не влиза с войската и танковете в Газа. Очевидно, според Байдън, това ще влоши положението, ще има много жертви. Струва ми се, че Бенямин Нетаняху няма да го послуша", каза журналистът Огнян Дъскарев в студиото на "България сутрин".

Той е на мнение, че израелският премиер ще влезе в Газа, защото трябва да унищожи "Хамас".

"Взривът и убитите в болницата страшно много усложни положението и де факто посещението на Байдън не е пълноценно. Йорданският крал, египетският президент и шефът на палестинската автономия отказаха да се срещнат с него заради взрива до болницата", допълни Дъскарев.

Колегата му - Чавдар Стефанов, припомни, че Египет всъщност беше първата страна, която призна Израел.

"Това беше в самото начало на миналия век. Мохамед Садат - тогавашният президент, стана първата жертва на "Ислямски джихад" в Египет. Той заплати с живота си. Ако говорим за решаване на палестинския проблем - основно е в ръцете и на палестинците, и на Арабския свят. Що се отнася до нападението в болницата - аз имам известни съмнения, тъй като между "Хизбула", "Хамас" и Руската федерация има много общо. И двете воюват, едната война е нова и е чудо за Европа, другата е най-малко 100-годишен конфликт", каза журналистът в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му основното, до което прибягват тези страни, е дезинформацията.

"В Украйна преди близо 2 седмици бяха убити 60 души. Една пета от едно село. В момента се говори за това. Колко са убитите в болницата в Газа? Няма списъци, няма снимки на масово убити хора, няма потвърждение. Това, към което изпитвам надежда, е, че в Газа работят много журналисти и много се документира, включително от дронове. Нещата ще излязат наяве", категоричен е Стефанов.

Той е на мнение, че в Арабския свят в момента надделяват емоциите.

"Бях учуден, че Западът подкрепят този път Израел, за разлика от почти всеки друг път. В предишните войни Западът беше много колеблив. И самият Арабски свят реагира с много големи чувства, много голяма омраза към Израел. Това, което в момента твърдят САЩ и Израел, че тази ракета не е израелска - никой не вярва на това. Външният министър на Йордания - най-прозападната държава, той заяви, че Западът и Израел водят война срещу тях", посочи още Дъскарев.

Според него разумът в тази война ще надделее и тя няма да стане по-мащабна.

"Байдън изпрати 2 самолетоносача, включително най-големия, който има 70 изтребителя, за да спре Иран и "Хизбула". "Хамас" беше окуражена от слабото ръководство на САЩ сега, защото Байдън не се разглежда като силен президент. През 2021 година отслаби санкциите срещу Иран. И през цялото време се опитваше да върне Америка в катастрофалния договор с Иран, в който участват Китай, Русия и ЕС. Става въпрос за договора, който Обама сключи през 2015 година. Тръмп изкара Америка от този договор, а Байдън през цялото време се опитваше отново да ги вкара", категоричен бе Огнян Дъскарев.

Чавдар Стефанов пък е убеден, че ще има сухопътна офанзива от страна на Израел.

"Хамас" не е само терористична организация, а оглавява полудържавно образувание - Газа. Организацията призна, че още от миналата година се подготвя това нападение. А миналата година Путин разруши ялтенските споразумения, на които се крепеше сигурността в света. От руския президент тръгнаха всичките неща. Има ли интерес от войната в Близкия изток? Има, разбира се. А Путин отиде в Китай, за да продаде газ. Китайците обаче казаха, че не подписват договора за газопровода "Силата на Сибир 2", добави той.

Огнян Дъскарев отбеляза, че Украйна вече почти е изчезнала от новините. А Стефанов изрази мнение, че държането на заложници е типична терористична дейност.

Гледайте целия разговор във видеото.