Израел разконспирира "Ислямски джихад", за Байдън "Хамас" е по-голямо зло от ИДИЛ

Над 470 палестинци са убити, а повече от 300 са ранени при експлозията в болницата в Газа

18.10.2023 | 18:45 Редактор: Тодор Петров

По последни данни над 470 палестинци са убити, а повече от 300 са ранени при експлозията на ракета в болницата в Газа. Палестински представители наричат случилото се "израелско клане" и настояват, че трагедията е причинена от израелски въздушен удар. Израел обвинява групировката "Ислямски джихад".

Ситуацията в болницата Ал Ахли беше описана като "несравнима и неописуема" от палестинското министерство на здравеопазването в Газа. Лекарите извършват операции на земята и в коридорите, а някои от тях без анестезия, казаха от министерството. Израелската армия е категорична, че експлозията е била предизвикана от ракета, изстреляна от "Ислямски джихад". 

Няма структурни щети на сградите около болницата и няма кратери, които да съответстват на ефекта от въздушен удар. Израелските военни са констатирали около 450 ракети, които са били изстреляни от Газа и са се разпаднали вътре в анклава през последните повече от 10 дни. 

В случая с болницата е стреляно от гробище, което се намира в близост. Според израелското разузнаване "Хамас" е разбрала, че ракета на "Ислямски джихад" е била изстреляна погрешно, а след това е започнала глобална медийна кампания, за да прикрие случилото се. "Ислямски джихад" продължава да отрича, но в прехванат разговор между членове на палестински организации се говори за отломка, която е от тяхна ракета, а не от изреалски обстрел. 

Президентът на САЩ Джо Байдън, който е в Израел, заяви, че Вашингтон ще предоставя на страната всичко, от което се нуждае, за да се защитава от "Хамас". Байдън каза, че "Хамас" е по-лош от "Ислямска държава" заради убийствата на израелски граждани при изненадващото нападение на 7 октомври. 

Американският президент добави, че е "тъжен и възмутен" заради експлозията в болницата в Газа, но изглежда, че отговорност за това носи "другият отбор". Германският канцлер Олаф Шолц разговаря с израелския премиер Бенямин Нетаняху за бързо осигуряване на хуманитарна помощ за цивилните в Газа.

Заради засечени ракети над летището в Тел Авив се наложи евакуация на самолета, с който пътува Шолц. Във Франция бяха евакуирани 8 летища в различни градове заради бомбени заплахи.

Вижте повече в репортажа на Григори Недялков.

Снимка: БГНЕС