Израел срещу "Хамас" - рисковете: От сривове на енергийния пазар до приток на бежанци

За това алармира управителят на гръцката централна банка и член на борда на ЕЦБ Янис Стурнарас

18.10.2023 | 16:35 Редактор: Тодор Петров
Израел срещу

Войната между Израел и "Хамас" може да изправи европейската икономика пред нови предизвикателства - от сривове на енергийния пазар до приток на бежанци. Това заяви пред в. "Файненшъл таймс" управителят на гръцката централна банка и член на борда на Европейската централна банка Янис Стурнарас.

Конфликтът в Близкия изток "е вероятно да има стагфлационен ефект (стагнация в икономиката, съчетана с висока инфлация - бел. ред.), ако се усложни", тъй като страните от еврозоната продължават да внасят голямо количество енергийни продукти, посочва Стурнарас.

Като управител на гръцката централна банка той е и член на Управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ), който определя нейната парична политика, предаде БТА.

Петролът поскъпна на международните пазари след началото на въоръжения конфликт между Израел и "Хамас", информира Ройтерс.

Янис Стурнарас заявява пред в. "Файненшъл таймс", че "сътресенията в Близкия изток са изместили баланса при паричната политика" на ЕЦБ в посока, при която не би трябвало да бъдат продължени мерките за нейното затягане. По този начин гръцкият централен банкер се обявява срещу продължаващото увеличаване на лихвените проценти и другите мерки на ЕЦБ за овладяване на високата инфлация, отбелязват икономисти.

Снимка: БГНЕС