Кой взриви болницата в Газа - ето какво сочат доказателствата

Има факти, които подкрепят версията на Израел за взрива

18.10.2023 | 18:21 Редактор: Толя Стоянова
Кой взриви болницата в Газа - ето какво сочат доказателствата

"Неуспешно изстреляна ракета от терористичната организация "Ислямски джихад" порази болницата "Ал-Ахли" в град Газа", пише израелската армия в социалните мрежи.

Армията сподели там и видеоклип, за да докаже своята версия относно експлозията в ивицата Газа.

Експерти, които с помощта на публично достъпни източници (Open Source Intelligence) проучват снимков материал от социалните мрежи или онлайн-карти, след това се опитаха да верифицират доказателствата, представени от израелската армия. Тези експерти стигат до извода, че версията на израелците е много вероятна.

Има множество кадри, които показват масиран ракетен обстрел от северната част на ивицата Газа, насочен срещу Израел. На едно от видеата се вижда голяма експлозия, която настъпва малко след ракетния залп. Но дали става дума за неправилно насочена ракета на палестинските бойци, както твърдят от Израел, не може да бъде доказано по безспорен начин.

Във видеото си израелската армия публикува и въздушни снимки на болницата два дни преди експлозията и непосредствено след нея. На тях се вижда, че особено на паркинга на болницата се забелязват следи от експлозия. Множество автомобили в двора на болницата изглеждат сериозно повредени, предаде DW.

Това съвпада и със снимките и видеоклиповете на болницата, които бяха разпространени в социалните мрежи след експлозията. В няколко видеа се вижда паркингът с редица почти изцяло изгорели автомобили. Един от тях явно се е обърнал на покрива си в резултат от взрива.

Друго доказателство, което говори в полза на израелската версия е това, че не се вижда типичният кратер, който обикновено остава след удари на израелските ВВС.

Снимка: БГНЕС